“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Verborgen verdriet

4 juni 2015
Uitvaartverzorger Henny Goldebeld stuitte tijdens het regelen van een uitvaart verdriet dat al 35 jaar bestond. Lees in haar column hoe zij dat aanpakte.

Toen ik na een melding van overlijden arriveerde bij het huisadres werd de deur open gedaan door de echtgenote. Samen met haar kinderen besprak ik de crematieplechtigheid van haar man en hun vader.

Het was een warm en fijn gesprek en tegen de tijd dat ik vertrok had de uitvaart al echt vorm gekregen. De volgende dag ging ik terug, mevrouw was alleen thuis.

Mijn ervaring is, dat na het eerste gesprek waarin al veel moet worden vastgelegd en afspraken moeten worden gemaakt, het fijn is om op een tweede moment nog eens in alle rust met elkaar te kunnen praten. Zo gebeurde dat ook deze keer.

Ze vertelde dat ze 35 jaar geleden een zoontje hadden gekregen die in het kraambed was overleden. Er werd eigenlijk nooit meer over gesproken. Haar man had destijds, terwijl zij nog in het ziekenhuis verbleef, het kindje laten begraven. Ze had geen idee op welke begraafplaats, gelukkig wist ze wel in welke plaats. Nu haar echgenoot was overleden had ze niemand meer om haar verdriet te delen en ze zou hem nooit meer kunnen vragen waar hun kindje was begraven. Ik merkte duidelijk hoeveel verdriet er nog zat.

Ik bood aan uit te zoeken waar hun kindje lag begraven. Als een ware Sherlock Holmes ging ik op zoek. Na enig speurwerk had ik de bevestiging dat het grafje nog bestond en waar het zich bevond. Kort daarop bezocht ze samen met de begraafplaatsbeheerder het grafje.

Nog tijdens dit bezoek besloot ze dat ze de as van haar echtgenoot bij wilde laten zetten in het grafje. De cirkel was rond.

Zulke speciale gebeurtenissen maken voor mij mijn vak zo bijzonder. Bij de vele deuren waar ik al even achter heb mogen kijken, schuilen mooie en ook vaak ontroerende verhalen maar ook verhalen met verdriet.

Verborgen verdriet.

Andere columns van Henny Goldebeld

De columns van Henny Goldebeld en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Wilt u meer weten over uitvaartverzorger Henny Goldebeld?

Bekijk haar persoonlijke pagina.