“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Verzorgingstehuis

17 februari 2015
Lees hier de column 'Verzorgingstehuis' van Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst.

In de loop van de ochtend loop ik het verzorgingshuis binnen. Eén van de bewoners is ’s nachts overleden. De kinderen waren erbij, toen hun moeder de laatste adem uitblies.

De vrouw, die hen het leven gaf, liet het leven los. De vrouw, die voor hén had gezorgd, was nu door haar kinderen verzorgd. Ze hebben haar opgebaard op bed. Er straalt rust en liefde uit. Omringd met warmte en genegenheid.

De kamer is te klein om met de familie de zaken, die geregeld moeten worden voor haar uitvaart, te bespreken. De verzorgster van de afdeling brengt ons naar een vergaderruimte boven in het gebouw. Een dienblad met kopjes en een aantal potten koffie zet ze op tafel. De ‘vergadering’ kan beginnen.

De oudste zoon laat een stukje leiderschap zien en begint met het voorstellen van de familie, waarna ik mijzelf voorstel en het doel van het gesprek vertel. De afgelopen dagen hebben ze bij moeder gewaakt en in die tijd ook nagedacht over de wensen voor het afscheid. We kunnen dan ook vlot afspraken maken. Als alles is geregeld en de rondvraag geen respons meer krijgt, sluiten we de ‘vergadering’.

Ondertussen is mijn collega gearriveerd met de blankhouten kist, waar moeder met toewijding in wordt gelegd door haar zoons. De dochter borstelt nog even het haar en mijn collega zorgt voor een beetje make-up. Stil en bedroefd, maar vooral tevreden staan ze om de kist, ieder met eigen gedachten.

Als we haar uitgeleide doen, staan haar verzorgers in een erehaag bij de uitgang. Ook voor hen is het afscheid nemen van deze bewoonster een bijzonder moment. Net als bij de kinderen, zie ik bij hen de glans van een enkele traan, als de oudste zoon hen bedankt voor de liefdevolle zorg.

Meer columns van Grietje van Selst

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Grietje van Selst en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.