“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Voltooid verleden tijd

12 maart 2015
Lees hier de column 'Voltooid verleden tijd' van Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst.

Haar leven was, zoals je dat wel noemt, voltooid. Al geruime tijd leefde ze in een klein wereldje. De moeder, zoals ze altijd was geweest, was ze al lang niet meer. De kinderen hebben er vrede mee, dat ze is heengegaan.

Voordat de afscheidsplechtigheid voor hun moeder en beppe gaat beginnen, testen we de fotopresentatie, die op het beeldscherm in de zaal getoond zal worden. Met de familie samen kijk ik naar de foto’s. Vele momenten uit een lang leven. Zelfs een foto van het geboortekaartje uit 1928 en gezinsfoto’s uit haar jeugd.

“Dat gebeurt niet zo vaak, dat mensen daar foto’s van hebben” zeg ik tegen de dochter. “Ja, mijn pake en beppe - haar ouders - vonden dat belangrijk”, antwoordt ze mij, “mooi, he?” Ook de kleindochter staat er met ontroering naar te kijken. Het is een intiem familiemoment, zo vlak voor het definitieve afscheid.

Naast de baar staan een oude handnaaimachine en een koperen ketel. “Ik heb ‘m nog maar even gepoetst, want hij moest wel glimmen. Dat was bij haar thuis ook zo. Mem hield van schoon, keurig en netjes. Ze was een perfectionist.” Ook een oude ‘Margriet’ en de letterlap, die ze vroeger op school had gemaakt, liggen er bij.

Het zijn de illustraties voor de toespraak. Je ziet het bijna voor je: Een klein huisje bij de sluis waar ze opgroeide. De brandende kachel met de glanzende koperen ketel. Aan tafel een jonge vrouw achter de handnaaimachine. Ze maakt uit afgedankte kleding van anderen de mooiste kledingstukken met de grootst mogelijke precisie. Of ze borduurt… steekje voor steekje vordert het handwerk op haar schoot.

Terwijl de door haar zo geliefde muziek klinkt, zien we de foto’s. Ze brengen soms een lach, soms een traan. Beelden uit alle fasen van haar leven.

Voltooid verleden tijd.

Meer columns van Grietje van Selst

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Grietje van Selst en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.