“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Vooraf uw wensen bespreken

7 mei 2017
Een column van Majon Heesen, Yarden & Heesen Uitvaartzorg

Voor veel mensen is het bespreken van hun uitvaartwensen nog een taboe. Sommigen geloven helaas nog steeds dat zij de goden verzoeken door te praten over hun uitvaart. En dat terwijl praten hierover, en vooral over de persoonlijke wensen en voorkeuren, juist veel rust kan geven voor de nabestaanden als het moment daar is.

Doe ik het wel goed?

Wij maken het nog steeds mee dat nabestaanden niet weten of hun geliefde begraven of gecremeerd wilde worden. Dit betekent dat de nabestaanden in een toch al zware en emotionele periode moeilijke beslissingen moeten nemen. Naast hun verdriet speelt dan de twijfel: doe ik het wel goed, had zij of hij dit zo gewild?

Een lach en een traan

Nog niet zo lang geleden werden we uitgenodigd bij een meneer die wist dat zijn overlijden dichtbij kwam. Hij wilde de voorwaarden van zijn verzekering en zijn uitvaartwensen bespreken. Het werd een open gesprek bij hem thuis, samen met zijn echtgenote. Soms best emotioneel, maar we hebben ook zeker gelachen. De man had specifieke, voor hem belangrijke wensen. 

Goed gevoel

Na het gesprek hebben we zijn wensen op papier gezet en een kostenbegroting gemaakt, en die een paar dagen later met  hem doorgenomen. De man was blij en opgelucht dat dit stukje nu goed geregeld was. Hij en zijn vrouw hadden een goed gevoel over wat we besproken hadden en vonden het fijn te weten wie er zou komen als het zo ver was. 

De cirkel was rond

Vorige week hebben wij de uitvaart voor deze meneer verzorgd. Op zijn eigen verjaardag. Zoals zijn echtgenote zo mooi beschreef tijdens haar speech, de cirkel was rond. Het was een warme, emotionele dienst waarbij zijn persoonlijkheid goed naar voren kwam. Alles verliep zoals we besproken hadden. Zo wilde hij geen bloemen, maar liever een donatie aan KiKa. Want ‘Kinderen hebben de toekomst’. Wat zou hij trots zijn op het bedrag dat op zijn verjaardag en afscheidsdag werd opgehaald.

Uitvaartwensen noteren

Zo blijkt hoe fijn het kan zijn als wensen en voorkeuren bekend en besproken zijn. Wilt u uw persoonlijke uitvaartwensen noteren of de wensen samen met uw dierbaren vastleggen? Wij hebben hiervoor speciale wensenboekjes.

Wilt u een wensenboekje ontvangen? Bel ons of stuur een e-mail naar majon.heesen@yarden.nl  

Indien gewenst komen wij geheel vrijblijvend bij u langs om uw uitvaartwensen te bespreken. Eerlijke voorlichting, eigen inbreng en een luisterend oor bieden wij u graag. Een goed voorbereid afscheid, geeft gemoedsrust!

Majon Heesen, uitvaartondernemer Yarden & Heesen Uitvaartzorg