“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Wat doen we met de kleinkinderen?

4 juni 2015
Een column van uitvaartverzorger Henny Goldebeld, over het wel of niet uitleggen van een overlijden aan jonge kinderen.

Ik kreeg een melding van overlijden binnen van een meneer die thuis was overleden. Ik maakte een afspraak met zijn echtgenote en hun zoon. In het gesprek werd duidelijk dat de zoon en zijn partner 2 jonge kinderen hadden. Ze hadden geen idee hoe ze hun kinderen met het overlijden van hun opa om moesten laten gaan.

Eigenlijk wilden ze de kleinkinderen helemaal niet betrekken bij de uitvaart van hun opa omdat dit voor hen vast veel te emotioneel zou zijn. Bij de gedachte alleen al bespeurde ik lichte paniek. "Misschien nemen we ze wel mee naar de crematieplechtigheid". Ze vroegen naar mijn mening. Ik vertelde hen dat het erg moeilijk is voor kinderen om geconfronteerd te worden met een gesloten kist. Want ligt hun opa er wel echt in?

Meneer werd opgebaard in een kleine aula in zijn woonplaats. Ik stelde voor om toch samen met de kleinkinderen naar de aula te gaan. "Laat ze zelf hun gang maar gaan, misschien willen ze wel een tekening maken voor opa". Daarop hebben ze de kinderen afscheid laten nemen in de aula.

Op de dag van de uitvaart gingen we samen de kist sluiten en daarna zouden we vertrekken naar het crematorium. Toen ik aankwam stonden de kleinkinderen vooraan. Ze wilden meehelpen om de kist van opa te sluiten en ze droegen de bloemen naar de rouwauto. Het is gebruikelijk dat we bij het crematorium altijd het laatste stukje samen oplopen naar de ingang. De kleinkinderen trokken me zachtjes aan mijn mouw. Ze wilden heel graag het laatste stukje in de rouwauto zitten naast de chauffeur. Nog even dicht bij opa.

Na de uitvaart kwamen de ouders van de kinderen huilend van ontroering naar me toe. Ze bedankten me. Blij waren ze dat ze toch hun kinderen bij de uitvaart van opa hadden betrokken. Ik keek ze na, voldaan en een klein beetje trots. Glimlachend dacht ik terug aan onze 1e ontmoeting. "Wat doen we met de kleinkinderen…"

Andere columns van Henny Goldebeld

De columns van Henny Goldebeld en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Wilt u meer weten over uitvaartverzorger Henny Goldebeld?

Bekijk haar persoonlijke pagina.