“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Wensenformulier

17 februari 2015
Lees hier de column 'Wensenformulier' van Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst.

Als ik op kantoor wat werkzaamheden verricht, komt er een mevrouw binnen. Ze wil een wensenboekje. Ze heeft ook nog wat vragen en ik stel haar voor er even bij te gaan zitten.

Met een kopje thee erbij praat het wat makkelijker. Ze is ziek en wil haar afscheid goed voorbereiden en dat opschrijven, zodat haar familie weet wat haar wensen zijn. Haar graf heeft ze al uitgezocht. “Ik word begraven op de natuurbegraafplaats. Ik vind het een mooie gedachte dat mijn lichaam terug wordt gegeven aan de natuur. Bovendien heeft mijn familie dan geen omkijken meer naar het graf en er hoeft nooit meer iets betaald te worden”.

Ze wil thuis opgebaard worden, maar als ik haar de huiskamers in het ‘Naoberhuus’ laat zien, is ze onder de indruk van de sfeer en de warme uitstraling. Misschien is dat ook wel wat… ze zal er over nadenken.

“Oh ja, zegt ze, mijn familie wil alles zelf doen, mijn broer heeft een busje en wil mijn kist naar de begraafplaats rijden, mág dat eigenlijk wel? Ik heb weleens gehoord dat je daar een vergunning voor nodig hebt.” “Nee hoor, daar heb je geen speciale vergunning voor nodig”, antwoord ik haar. “De enige voorwaarde bij het vervoer van een overledene is, dat je het lichaam niet kunt herkennen, het moet dus helemaal bedekt zijn”. Dat verraste haar en ze had opnieuw iets om te bespreken met haar familie.

We praten nog wat over haar ziek zijn, haar familie en wat ze allemaal heeft bedacht voor haar afscheid. Ook haar overlijdensverzekering komt nog ter sprake. Ik adviseer haar daar goed naar te kijken en alles met haar familie door te spreken. Ik geef haar een laatste wensenformulier mee. Ze geeft er de voorkeur aan dat thuis zelf in te vullen.

Ik loop met haar mee naar de deur en wens haar sterkte toe. Ik bedenk me dat het best moeilijk zal zijn geweest om deze stap te zetten. Met het voorbereiden van je eigen afscheid help je je nabestaanden. Dat is ook wat deze vrouw voor ogen had. Ze zullen vast goed voor haar zorgen.

Meer columns van Grietje van Selst

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Grietje van Selst en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.