“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Zakdoekjes

22 december 2014
Lees hier de column 'Zakdoekjes' van Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst.

Als ik bij de familie kom, is moeder de vorige avond al verzorgd door mijn collega’s, een man en een vrouw, van ons zorgteam. Mevrouw ligt in haar slaapkamer, op bed. Er staat een mooie bos bloemen op het nachtkastje. “Zo mag het blijven tot de dag van de crematie”, vertelt de dochter mij, “ze ligt zo vredig”. Ik zie dat ze is opgemaakt en de nagels zijn gelakt. “Dat hebben de kleindochters gedaan”.

Aan de tafel in de woonkamer bespreken we wanneer en waar de uitvaart zal plaatsvinden. “Alleen met de kinderen en kleinkinderen, anderen kunnen de komende dagen tussen 4 en 7 uur hier komen, dan hebben we tijd om met hen te praten”.

Door oma mooi beplakt

Als ik later terugkom, nemen we het verloop van de uitvaart door. Op tafel staat een doosje, nog door oma mooi beplakt. ”Kijk, nieuwe katoenen zakdoekjes, de kleinkinderen mogen er maandag één uitzoeken”.

Dit laatste stukje zorg

Die dag zijn ze er allemaal. De kleinkinderen helpen mee om oma in de kist te leggen. Ze zijn verdrietig, maar glimmen van trots als ik zeg, hoe mooi ze er uitziet, de nagels zo keurig gelakt… Het doet hun goed, dit laatste stukje zorg aan hun oma te geven.

Precies genoeg

Voordat we vertrekken, kiezen ze een zakdoekje uit het fleurige doosje. Precies genoeg. De achterkleinzoon zoekt er één uit in dezelfde kleur als zijn bloesje.

Niet alleen om hun tranen te drogen

De stoet met auto’s vertrekt, een lange rij grijze auto’s maar met fleurige zakdoekjes in de handen van de kleinkinderen. Niet alleen om hun tranen te drogen, maar ook als een herinnering aan hun creatieve oma.

Meer columns van Grietje van Selst

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Grietje van Selst en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.