“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Zelf doen

10 november 2016
Lees hieronder de column Zelf doen; van uitvaartverzorger Rob van der Waal.

Aan de telefoon vertelde mevrouw mij dat haar man zojuist was overleden. Nog voor ik haar kon condoleren vroeg ze of ze ook zelf dingen mochten doen.

“Natuurlijk”, antwoordde ik. “Alles wat u zelf wilt en kunt doen mag u zelf doen, zoals bijvoorbeeld ook de laatste verzorging”. Ze vroeg me wanneer de crematie dan zou plaatsvinden. Hoewel mevrouw graag zelf alles wilde regelen begreep ik dat de familie toch graag mijn begeleiding bij het organiseren van het afscheid wilde. Ik sprak later op de dag met haar af zodat ze eerst met de kinderen haar man kon verzorgen en hem konden opbaren in zijn eigen bed.

Zelf regelen van de uitvaart

Twee uur later liep ik langs het lange tuinpad en zag een aantal oude Volvo’s staan bedekt onder de groene aanslag. Onder een afdakje stond een werkelijk schitterende Volvo op leeftijd in ‘showroomstaat’. Hier woont een liefhebber dacht ik. Binnen werd ik hartelijk ontvangen. De familie vertelde me dat ze het zo fijn hadden gevonden zoveel zelf te mogen doen.

De kist werd gemaakt door de schoonzoon. Beide dochters zouden het levensverhaal van vader vertellen en de kleinkinderen maakten op de laptop een fotopresentatie met mooie muziek dat vertoond zou worden bij de afscheidsdienst. Tijdens het gesprek werd me duidelijk dat de Volvo’s de hobby van vader én zoon was.

Volvo

Hier moeten we wat mee doen schoot het door mijn hoofd en ik vroeg ze hoe ze het zouden vinden om hun vader zelf te begeleiden met hun eigen Volvo. De stationwagen was immers groot genoeg om een kist in te vervoeren. Ik zou zorgen dat ze de juiste documenten bij zich hadden en achter ze aan rijden. Vijf dagen later reed de trotse zoon de oldtimer en de zelfgemaakte kist met daarin zijn vader, naar het crematorium. Dit maakte het afscheid, ondanks het grote verdriet, tot zo’n bijzonder moment. Een laatste rit in zijn geliefde Volvo. Wát een ervaring en wat een lieve herinnering.

Andere columns van Rob van der Waal

De columns van Rob van der Waal en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.