“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Zoon en vader

14 april 2015
Column 'Zoon en vader' van Yarden uitvaartverzorger Wim de Graaf.

Op een mooie voorjaarsdag werd ik gebeld door een vader wiens zoon Tim terminaal was. Hij en zijn vrouw hadden de verzorging van Tim op zich genomen, zodat hij niet naar een hospice of andere instelling hoefde te sterven.

Hij vroeg mij om het afscheid van hun zoon met hen te bespreken. De vader was mede door zijn arbeidsverleden erg punctueel en hij wilde niets aan het toeval overlaten.

De vrijgezelle Tim had in de  olie-industrie gewerkt, en had hij de hele wereld rondgereisd. Bij de afscheidsplechtigheid diende het leven van Tim centraal te staan. Door goed te luisteren en mee te denken zijn we samen tot een persoonlijke invulling van de dienst gekomen.

Foto’s van bijzondere momenten uit het leven van Tim hebben afgedrukt op een levensloopkist. Deze kist stond op de dag van de uitvaart voor een achterwand met een levensgrote afbeelding van Tim. Iedereen herkende Tim en zijn bijzondere momenten.

Na een indrukwekkende plechtigheid met veel persoonlijke woorden kwam de vader naar mij toe en bedankte mij met tranen in de ogen voor het mooie afscheid van hun geweldige  zoon Tim.

Na de  plechtigheid ben ik nog een keer op bezoek geweest bij de ouders van Tim. Vol trots maar ook geëmotioneerd vertelde de vader me dat aanwezigen hen hadden laten weten dat de plechtigheid maar zeker ook de foto’s, vooral die op de kist, veel indruk hadden gemaakt.

Nog  geen 2 jaar later belde zijn vrouw mij in paniek op, ze vertelde mij dat haar man in de manage een hartstilstand had gekregen en was overleden. Direct ben ik in mijn auto gesprongen en naar haar huis gereden, waar inmiddels ook hun dochter was gearriveerd. Samen met hen heb ik de gevoelsmatig lange  rit naar de manege gemaakt. Ze vertrouwde me toe dat haar man vaak over me gesproken had en dat hij haar op het hart had gedrukt dat ze mij moest bellen voor als het ooit nodig zou zijn.

Met de dochter en zijn vrouw heb ik deze vader, die met zoveel precisie de uitvaart van zijn zoon had geregeld, overgebracht naar huis. Hier hebben we de opbaring verzorgd, zoals ik destijds met hem voor zijn zoon had gedaan.

Meer columns van Wim de Graaf

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverorger Wim de Graaf, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Wim de Graaf en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.