"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

Begraven of cremeren: wat kiest u?

De keuze voor begraven of cremeren wordt vaak ingegeven door traditie en religie. Al zijn er meer en meer mensen die puur op gevoel beslissen. Of ze stellen de keuze zo lang mogelijk uit.

Heeft u nog geen keuze gemaakt of er simpelweg nog niet echt over nagedacht? Praat erover met familie en vrienden, dat helpt. Voor uw naasten is het fijn te weten wat uw laatste wensen zijn. Bovendien kan het voor hen prettig zijn om hun mening te mogen geven. Informeer uw familie en vrienden of leg uw keuze voor cremeren of begraven vast in uw uitvaartwensenformulier, uw testament of codicil.

Om u te helpen bij uw keuze, hebben we de belangrijkste kenmerken van begraven en cremeren op een rij gezet.

Begrafenis of crematie

Veel mensen kiezen voor een begrafenis, omdat er dan voor langere tijd een tastbare gedenkplek is. Het gevoel dat het lichaam van de overledene nog ergens is, kan de nabestaanden troost bieden. Vaak wordt gekozen voor een plek waar een of meer familieleden begraven liggen, of specifiek voor de sfeer van een bepaalde begraafplaats. Elke begrafenis is uniek.

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor cremeren dan voor begraven. Door de as te laten uitstrooien op een bijzondere plaats of bij te zetten in een urnenmuur, blijft er een gedenkplek. Bekijk veelgehoorde praktische argumenten voor een crematie.

Uw uitvaart en het milieu

Zowel cremeren als begraven zijn belastend voor het milieu. Yarden investeert veel in moderne ontwikkelingen, zoals milieuvriendelijke filterinstallaties bij zowel bestaande als nieuwe crematoria. Houdt u bij uw uitvaart graag rekening met het milieu dan is cremeren en asverstrooiing op zee op dit moment de meest vriendelijke keuze.

Nieuwe uitvaartmethoden

Naast begraven en cremeren, komen er ook nieuwere uitvaartvormen. Resomeren is daar een voorbeeld van. Yarden kijkt voortdurend hoe we de bestaande uitvaartvormen kunnen innoveren, maar wil ook een voortrekkersrol voeren bij de invoering van toekomstige uitvaarttechnieken, zoals bio-cremeren.

In het buitenland

Soms willen mensen na hun overlijden graag een laatste rustplaats in het buitenland. Het kan ook zijn dat u naar het buitenland bent verhuisd, maar graag begraven of gecremeerd wilt worden in Nederland. Yarden kijkt graag samen met u naar de mogelijkheden voor een uitvaart in het buitenland of verplaatsing van uw lichaam of as naar Nederland.

Religie en rituelen bij crematie en begrafenis

De meeste religies kennen duidelijke voorschriften en rituelen als het om het laatste afscheid gaat. Bij Yarden hebben we ruime ervaring met rouwrituelen volgens uiteenlopende religies en levensovertuigingen, waaronder:

Boeddhisme Islam
Katholicisme Vrijmetselarij
Hindoeïsme Jehova's Getuigen
Mormonen Jodendom
Humanisme Apostolistisch Genootschap
Protestantisme

Meer informatie en rondleidingen

Een Yarden uitvaartverzorger bij u in de buurt vertelt u graag meer over alle mogelijkheden. Heeft u al een begraafplaats of crematorium in gedachten? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek of een rondleiding.


Goed overleg met de uitvaartconsulent

Afspraak met uitvaartconsulent

Gratis advies over wat er mogelijk is rond uw afscheid, of hulp nodig bij het opstellen van uw uitvaartwensen? Onze uitvaartconsulenten helpen u graag.

Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een uitvaartconsulent bij u in de buurt.

Maak een afspraak

Uitvaartwensen vastleggen op papier

Uw uitvaart

Een goed afscheid helpt je verder. Dat geldt ook voor uw nabestaanden als ze afscheid van u moeten nemen. Heeft u wel eens nagedacht over uw eigen uitvaartwensen?

Lees meer

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Behoefte aan informatie?

Neem gratis contact met ons op:

0800 1292
Maandag t/m zondag van 8.00 tot 21.00 uur
Bel mij terug08.00-21.00 (ma t/m zo)
Chat online08.00-21.00 (ma t/m zo)

WhatsApp met ons08.00-21.00 uur (ma t/m zo)

Behoefte aan advies?

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek

Adviseur Yarden
Onafhankelijke adviseur