"Het heeft me zo geholpen om


tijdens activiteiten lotgenoten te ontmoeten"

"Het heeft me zo geholpen om


tijdens activiteiten lotgenoten te ontmoeten"

jun

16

Excursie Janskerk Huizinge

Excursie

De heer Wobbes, beheerder van de Janskerk, neemt u mee in de geschiedenis van de schitterende oude kerk en geeft uitleg over oude begraaftradities.

AANMELDEN
  • Zaal open vanaf 13.30 uur
  • Aanvang activiteit 14.00 uur
  • Einde activiteit 16.00 uur

Kerk Huizinge, Torenstraat 15, 9992TZ Huizinge

Gratis toegang


Over de Janskerk

Midden tussen de akkers en weilanden ligt in de gemeente Loppersum het vriendelijke dorpje Huizinge. Op het hoogste punt van de verkavelde wierde staat, aan de westzijde, de Middeleeuwse Johannes de Doperkerk met daaromheen een ovaalvormig kerkhof. Vanaf drie windrichtingen lopen oude kerkepaadjes naar de wierde, die een adembenemend vergezicht naar alle kanten geeft. De kerk, zoals die zich aan ons oog voordoet is een vrij gaaf bewaarde romano-gotische kerk uit het begin van de 13e eeuw. Op het kerkhof liggen grafzerken van dorpelingen, soms voorzien van aansprekende symboliek en grafrijmen. De graven liggen meestal in de richting van het huis of de boerderij van de overledene.

Omstreeks 1200 predikte Olivier van Keulen hier een kruistocht, in diezelfde tijd was Emo van Huizinge, de latere abt van het klooster Bloemhof in Wittewierum en tevens bekend kroniekschrijver, pastoor van het kerspel. Op de ze plek stond toen een kerk waarvan de verschijningsvorm en de gebruikte materialen niet bekend zijn. Het huidige godshuis bestaat uit vier travee├źn met een halfrond gesloten koor, het is gebouwd omstreeks 1250. De rondboogfriezen, casementen, kraalprofielen rond de vensters en de muurvlakverdelingen, zijn typisch voor de laatromaanse bouwkunst of romanogotiek die de provincie Groningen zo bijzonder maakt wat betreft de kerkelijke bouwkunst. De koorsluiting is extra rijk uitgevoerd: vrij zware lisenen verdelen de ronding in vijf smalle muurvlakken die alle zijn ingevuld met onder de dakrand een rondboogfries of zogenaamde hagioscopen. De functie van de kleine dichtgezette lage spitsboogvensters naast de hagioscopen is niet duidelijk. Bij de restauratie van de kerk in de jaren 1960 - 1963 bleek, dat ze traliewerk hebben bevat.

Komt u ook?

Vanaf 13.30 uur kunt u genieten van een kopje koffie of thee. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Vooraf aanmelden (via onderstaand formulier) is gewenst. De excursie wordt u aangeboden door Vereniging Yarden.


Uw e-mailadres wordt gebruikt om uw aanmelding te bevestigen
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Behoefte aan informatie?

Neem gratis contact met ons op:

0800 1292
Maandag t/m zondag van 8.00 tot 21.00 uur
Bel mij terug08.00-21.00 (ma t/m zo)
Chat online08.00-21.00 (ma t/m zo)

WhatsApp met ons08.00-21.00 uur (ma t/m zo)

Behoefte aan advies?

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek

Adviseur Yarden
Onafhankelijke adviseur