"Het heeft me zo geholpen om


tijdens activiteiten lotgenoten te ontmoeten"

"Het heeft me zo geholpen om


tijdens activiteiten lotgenoten te ontmoeten"

okt

19

Forensische pathologie | Frank van der Goot

Lezing

Wegens verblijf in het buitenland is de heer Van der Goot niet beschikbaar en is deze activiteit verplaatst naar vrijdag 19 oktober 2018. De locatie en tijden blijven ongewijzigd. Patholoog Frank van der Goot geeft uitleg over het ter beschikking stellen van een lichaam aan de wetenschap.

AANMELDEN
  • Zaal open vanaf 19.30 uur
  • Aanvang activiteit 20.00 uur
  • Einde activiteit 22.00 uur

Moeke Vaatstra Eetcafé, Boterdiep Westzijde 45, 9785 AL Zuidwolde (GR)

Gratis toegang


Forensische pathologie

Met het diploma basisarts kun je alle kanten op; van geriater tot neonatoloog, van onderzoeker tot traumatoloog, van ruimtevaartarts tot cardioloog, van huisarts tot hoogleraar. Frank van de Goot koos voor de forensische pathologie.

“Waarom ik forensisch patholoog ben geworden? Dat is ongeveer de meest gestelde vraag die ik te horen krijg”, geeft Frank van de Goot aan. “En eerlijk gezegd weet ik niet meer precies wat de reden was. Ik was circa 15 jaar, zat in de derde klas van de LTS en wilde opeens perse forensisch patholoog worden.” Om zijn doel te bereiken haalde Van de Goot gelijktijdig zijn LTS- en mavo-diploma. Daarna ging hij achtereenvolgens naar het middelbaar laboratorium onderwijs, het hoger laboratorium onderwijs, studeerde geneeskunde aan VUmc, specialiseerde zich in de pathologie en volgde tenslotte interne opleidingen bij het Nederlands Forensisch Instituut, NFI, in Den Haag en bij buitenlandse instituten. “Nederland heeft geen gespecialiseerde opleiding tot forensisch patholoog. Logisch want er zijn slechts zeven forensisch pathologen.

Een forensisch patholoog onderzoekt overledenen in opdracht van de officier van justitie. Het gaat daarbij om situaties waarbij geen ‘verklaring van natuurlijk overlijden’ door de arts kan worden afgegeven. Het zijn dus niet alleen vermoorde personen, ook na ongevallen, zelfmoord of euthanasie onderzoekt een forensisch patholoog wat de doodsoorzaak is en alles wat verder van belang zou kunnen zijn voor een bepaalde zaak. Er is een verschil tussen de klinisch patholoog, die zich over het algemeen met het stellen diagnoses bezighoudt, en de forensische patholoog, die vrijwel alleen met autopsie bezig is. “Wat mij aantrekt in dit werk is, dat het een combinatie is van geneeskunde, mechanica, recht en een bovenal een gezonde dosis logisch redeneren en vooral niet denken dat iets ‘onmogelijk’ is. Er gaat geen week voorbij dat ik niet wordt geconfronteerd met iets waarvan je denkt, ‘zoiets verzin toch niet’! Het zijn puzzels die je moet oplossen door logisch denken. En je mag vooral niet te snel conclusies trekken. Neem de man die hier werd binnengebracht met 150 steekletsels in de benen, buik en borst. Het ligt voor de hand om meteen aan moord te denken, maar in dit geval was het een zelfmoord door toedoen van psychose.” De forensische pathologie staat in de belangstelling. Zowel in thrillers als in televisieseries krijgt het vak ruime aandacht.

Komt u ook?

Vanaf 19.30 uur kunt u genieten van een kopje koffie of thee. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Er zijn 100 beschikbare plaatsen. Vooraf aanmelden (via onderstaand formulier) is vereist.

Uw e-mailadres wordt gebruikt om uw aanmelding te bevestigen