"Het heeft me zo geholpen om


tijdens activiteiten lotgenoten te ontmoeten"

"Het heeft me zo geholpen om


tijdens activiteiten lotgenoten te ontmoeten"

jun

14

Kinderen en de dood

Lezing

Als het even kan beschermen we kinderen het liefst tegen alles wat te maken heeft met dood en afscheid nemen. Maar ook kinderen komen in aanraking met verlies. Als volwassene kun je daarin veel betekenen voor kinderen. Maar hoe doe je dat dan?

AANMELDEN
  • Zaal open vanaf 19.00 uur
  • Aanvang activiteit 19.30 uur
  • Einde activiteit 21.30 uur

Yardenhuis Reestborgh, Edison 1, 7942 DE Meppel

Gratis toegang


Kinderen en de dood

Een combinatie van woorden die veel mensen liever vermijden. Als het even kan beschermen we kinderen het liefst tegen alles wat te maken heeft met dood en afscheid nemen. Maar ook kinderen komen in aanraking met verlies. Als volwassene kun je daarin veel betekenen voor kinderen. Maar hoe doe je dat dan? In een interactieve lezing neemt Floortje Agema deelnemers mee naar de beleving van kinderen en geeft van daaruit tips voor het begeleiden van kinderen die met de dood te maken krijgen.

Floortje heeft in haar professionele en persoonlijke leven veel te maken met mensen die een verlies dragen. Grote en kleine mensen. Haar aandacht wordt altijd speciaal getrokken door kinderen die betrokken zijn bij afscheid. Zij brengen leven en dood, confrontatie en luchtigheid, verdriet en speelsheid dicht bij elkaar. Ze stellen soms confronterende vragen, gewoon spontaan en zonder oordeel en Floortje is er van overtuigd dat volwassenen in die zin veel kunnen leren van kinderen. Maar volwassenen hebben wel de taak om kinderen de ruimte te geven om te zijn zoals ze zijn, ook als het om de dood gaat. En dat is niet voor iedereen eenvoudig. Je komt immers ook je eigen ervaringen met afscheid en je eigen normen en waarden tegen in het contact met kinderen.

Vragen

Wat begrijpen kinderen eigenlijk van de dood? Welke woorden gebruik je als er met ze over praat? Wat hebben kinderen nodig als ze afscheid nemen? Wat zijn ‘normale’ reacties van kinderen? Floortje zal ingaan op deze vragen aan de hand van theorie maar ook vertellen over haar ervaringen met kinderen. Bovendien neemt ze de deelnemers mee in een verhaal dat voor kinderen geschreven is en brengt de luisteraars op die manier in contact met het kind in zichzelf.

Interactief

Deze interactieve bijeenkomst is bedoeld voor mensen die werken en/of leven met kinderen en graag zo goed mogelijk willen aansluiten bij de beleving van kinderen als het gaat om de dood en afscheid nemen. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen.

Over de spreker

Floortje Agema is begeleider bij rouw en verlies voor kinderen en volwassenen. Daarnaast werkt ze als mortuariummedewerker en trainer. In haar rol als ritueelbegeleider heeft ze bovendien veel ervaring opgedaan in het begeleiden van kinderen die afscheid nemen. Dit najaar verschijnt haar eerste boek met gedichten en verhalen over leven, liefde en de dood.

Komt u ook?

Vanaf 19.00 uur kunt u genieten van een kopje koffie of thee. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Vooraf aanmelden (via onderstaand formulier) is gewenst. De bijeenkomst wordt u aangeboden door Vereniging Yarden.

Parkeren

Ontmoet Anna is zowel per openbaar vervoer als per auto zeer goed bereikbaar met volop gratis parkeergelegenheid nabij het pand.


Uw e-mailadres wordt gebruikt om uw aanmelding te bevestigen
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Behoefte aan informatie?

Neem gratis contact met ons op:

0800 1292
Maandag t/m zondag van 8.00 tot 21.00 uur
Bel mij terug08.00-21.00 (ma t/m zo)
Chat online08.00-21.00 (ma t/m zo)

WhatsApp met ons08.00-21.00 uur (ma t/m zo)

Behoefte aan advies?

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek

Adviseur Yarden
Onafhankelijke adviseur