"Het heeft me zo geholpen om


tijdens activiteiten lotgenoten te ontmoeten"

"Het heeft me zo geholpen om


tijdens activiteiten lotgenoten te ontmoeten"

dec

15

Byzantijnse muziekavond in der Aa-kerk

Bijeenkomst

Tijdens deze muziekavond zal het Byzantijnskoor Drenthe diverse Byzantijnse muziekstukken ten gehore brengen.

AANMELDEN
  • Zaal open vanaf 16.45 uur
  • Aanvang activiteit 17.00 uur
  • Einde activiteit 20.00 uur

Der Aa-kerk, Akerkhof 2, 9711 JB Groningen

Gratis toegang


Het Byzantijnskoor Drenthe ontstond in 2003 nadat een aantal zangers uit diverse plaatsen in Drenthe een gezamenlijke reis door Rusland en andere Oost-Europese landen maakten en aldaar getroffen werden door de warme en kenmerkende klankkleur van de byzantijnse muziek. Het koor bestaat uit vijfendertig zangers. Zij zingen veelal a capella korte losse gezangen uit liturgie├źn van de Russisch-orthodoxe kerk, ook wel de Byzantijnse ritus (liturgie) genoemd. Het koor staat onder leiding van, de in Rusland geboren, Julia Zaytseva (1980).

Het woord Byzantijns is van toepassing op de ritus waarin de dienst in de Russisch-orthodoxe kerk gehouden wordt. Deze is weliswaar in Byzantium (voorheen Constantinopel, nu de stad Istanbul) ontstaan maar de term Byzantijns heeft nu geen geografische betekenis meer. De Byzantijnse ritus verspreidde zich over grote gebieden, bijvoorbeeld in Oost-Europa. We spreken van de Byzantijnse ritus net zoals er de Latijnse ritus bestaat of de Protestantse liturgie. Tot het 2e Vaticaans concilie in de zestiger jaren onder Paus Johannes XXIII was de liturgische taal in de Latijnse ritus uitsluitend het kerk-Latijn. De Byzantijnse ritus heeft daarentegen de gewoonte dat de eredienst in de gesproken taal van het land gehouden wordt. In elk taalgebied heeft de Byzantijnse ritus in zijn eigen taal. Patriarch Nikon van Moskou stelde omstreeks 1650 na een grondige hervorming de liturgie vast voor de Orthodoxe kerk binnen het Russische rijk. Ook de teksten werden vastgesteld en daar is tot op de dag van vandaag weinig verandering in aangebracht, ook niet in de taal zelf. De liturgisch taal in Rusland is in dit geval (en eigenlijk tegen de taalvoorschriften in) het Oud-Kerk-Slavisch (ook Oud-Bulgaars genoemd) en niet het (moderne) Russisch.

Der Aa-kerk, ook de A-kerk genoemd, is een kerkgebouw in het centrum van de stad Groningen. Het is naast de Martinikerk het belangrijkste overgebleven middeleeuwse kerkgebouw van de stad. Gezien vanaf de Vismarkt torent de kerk, gelegen aan het Akerhof, hoog uit boven de Korenbeurs.

Komt u ook?

Vanaf 16.45 uur gaan de deuren open. Het concert is gratis toegankelijk en na het concert krijg u een drankje aangeboden.

Vooraf aanmelden (via onderstaand formulier) is gewenst. De avond wordt u aangeboden door Vereniging Yarden.

Uw e-mailadres wordt gebruikt om uw aanmelding te bevestigen