"Het heeft me zo geholpen om


tijdens activiteiten lotgenoten te ontmoeten"

"Het heeft me zo geholpen om


tijdens activiteiten lotgenoten te ontmoeten"

apr

10

Verlies door zelfdoding: wat helpt jou verder?

Bijeenkomst

Achterblijven wanneer je geliefde een einde aan het leven heeft gemaakt: hoe doe je dat? Wat kom je allemaal tegen? Hoe kan je daar een weg in vinden?

AANMELDEN
  • Zaal open vanaf 16.30 uur
  • Aanvang activiteit 17.00 uur
  • Einde activiteit 21.30 uur

Crematorium Daelwijck in Utrecht, Floridadreef 7, 3565 AM Utrecht

Entree: € 10,- | leden gratis


Wie een dierbare verliest door zelfdoding, heeft het vaak extra moeilijk met het verwerken van dit verlies. Vooral het zoeken naar een antwoord op de waaromvraag kan nabestaanden lang bezighouden. En ook vragen als: waarom heb ik het niet gezien? Had ik het kunnen voorkomen? Dit alles, naast het ervaren van gevoelens van schuld, spijt, woede en verdriet maakt verder gaan na zelfdoding complex. 

Op dinsdag 10 april organiseren Vereniging Yarden en Humanitas Utrecht een themadag over dit onderwerp: ‘Verlies door zelfdoding: wat helpt jou verder?’

Themasessies

Tijdens deze middag en avond krijgt u informatie en kunt u praten over verschillende onderwerpen. Dit gebeurt in 6 themasessies, waarvan u er 2 bijwoont. U kunt vooraf opgeven welke themasessie u wilt bezoeken. Doordat de groepjes klein zijn, maximaal 12 mensen, is het mogelijk om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen. Uiteraard hoeft dit niet: u mag ook gewoon luisteren en horen hoe anderen het doen. Ook dit kan u verder helpen!

Inhoud sessies

Themasessie 1

En weer dook iemand weg...... (reacties uit de omgeving), Danielle Verzijl

We gaan in op de reacties van de omgeving op zelfdoding. Reacties die variëren
van gênant tot diep kwetsend, van ontkenning naar beschuldiging en meer.
Door het observeren en bespreekbaar maken van maatschappelijke gebeurtenissen
zet Danielle Verzijl deze graag op de kaart.  

Themasessie 2

Omgaan met gevoelens – Arthur Polspoel

Rouwen na zelfdoding wordt (soms) bemoeilijkt door emoties als schuld: 'Hoe had ik het kunnen voorkomen' en boosheid 'Waarom heeft hij mij dit aangedaan, of ‘voor hem of haar is het 'gemakkelijk' maar ik moet verder….'

Themasessie 3

Hoe wordt gerouwd/ hoe rouw ik? – Annemiek Baudoin

Ieder mens rouwt op zijn eigen unieke manier. Tegelijkertijd zijn er overeenkomsten te ontdekken in hoe mensen omgaan met een groot verlies. In deze sessie maakt u kennis met hedendaagse rouwmodellen. U onderzoekt op een laagdrempelige wijze uw eigen manieren. 

Themasessie 4

Symbolen en verbeelding als lantarens langs de weg – Annemieke Broekhoff 

In deze workshop maken we gebruik van beelden en symboolkaarten om met schrijven en tekenen te onderzoeken tot wat deze plaatjes ons bewegen. De zeggingskracht van beelden, de stroom van gedachten en gevoelens die op gang komt, de verbazing dat er met zo weinig zoveel uitgedrukt kan worden. Creatief talent is hier niet voor nodig,  inspiratie komt vanzelfsprekend.

Themasessie 5

Krachtbronnen – Karin Brugman

Opstaan en aan de dag beginnen na het verlies van je dierbare. Waardoor heb je die moed? Waaruit put je de kracht om je werk te hervatten? Hoe leef je verder met die talloze vragen waarop nooit een antwoord komt? In deze themasessie ervaar je dat je niet alleen bent. Je wordt je bewust van de krachtbronnen die er in jou schuilen en om jou heen.

Themasessie 6

Geen afscheid kunnen nemen – Marcella van Gool

In deze sessie staan we samen stil bij een aantal vragen. Zoals: ‘Wat betekent ‘geen afscheid kunnen nemen’ en hoe was dat voor jou?’’ En ‘Heb je later nog iets kunnen doen wat belangrijk is geweest in het licht van het gemiste afscheid?’ En ‘Wat zou je willen zeggen of vragen?’

Een korte introductie op de vragen is de start van deze themasessie.  Daarna is er tijd en ruimte voor jouw ervaring.

Komt u ook?

Vanaf 16.30 uur kunt u genieten van een kopje koffie of thee. Bent u lid van Yarden of bent u aangesloten bij Humanitas dan is de toegang gratis. De toegang voor niet-leden bedraagt € 10,00 per persoon inclusief een gratis consumptie. Graag contant en gepast betalen bij aanvang van de activiteit.

Vooraf aanmelden is gewenst. Wilt u bij het aanmelden in het veld 'Vraag of opmerking' vermelden of u Yarden-lid bent of niet? De lezing wordt u aangeboden door Vereniging Yarden i.s.m. Humanitas.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Behoefte aan informatie?

Neem gratis contact met ons op:

0800 1292
Maandag t/m zondag van 8.00 tot 21.00 uur
Bel mij terug08.00-21.00 (ma t/m zo)
Chat online08.00-21.00 (ma t/m zo)

WhatsApp met ons08.00-21.00 uur (ma t/m zo)

Behoefte aan advies?

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek

Adviseur Yarden
Onafhankelijke adviseur