"Het heeft me zo geholpen om


tijdens activiteiten lotgenoten te ontmoeten"

"Het heeft me zo geholpen om


tijdens activiteiten lotgenoten te ontmoeten"

apr

4

Watermethode of wateropbaring

Lezing

Nieuwe opbaarmethode helpt ouders (en hun naasten) op een mooie manier toch hun overleden pasgeboren kindje te kunnen laten zien.

AANMELDEN
  • Zaal open vanaf 19.00 uur
  • Aanvang activiteit 19.30 uur
  • Einde activiteit 21.30 uur

Kerk van Engelbert, Engelberterweg 39, 9723 EJ Groningen

Gratis toegang


Tijdens deze informatieavond geeft  Ilona Tiemens-van Putten uitleg bij de door haar ontwikkelde watermethode voor doodgeboren en overleden pasgeboren kinderen.

Op de gebruikelijke manier verkleurt de huid van een overledene en wordt deze soms zeer donker. Zeker bij kinderen geboren voor de 24e zwangerschapsweek. Ook kan het kindje vervormen omdat de huid en botten nog niet stevig zijn bij jonge foetusjes. De watermethode biedt hier een oplossing voor, door het kindje na geboorte in het water (terug) te leggen. De huid wordt zo veel lichter van kleur en de baby neemt een ontspannen houding aan. Je kunt het kindje aanraken in het water en het vasthouden door het uit het water te halen.

Maatschappelijk belang

Doordat het kindje er veel mooier uitziet dan bij de gebruikelijke methode durven ouders hun naasten het kindje eerder te laten zien en kunnen zij het samen bewonderen. Het kindje is niet meer 'eng', ook niet voor de opa en oma en vrienden. Dit helpt in het rouwproces.

Sterk water

Naast Ilona Tiemens deelt Carla Kooistra haar eigen ervaring als ouder van twee overleden kinderen. Carla besloot na hun overlijden om haar kindjes op sterk water te zetten en ter beschikking te stellen aan het UMC Groningen

Over de spreker

Ilona Tiemens-van Putten is werkzaam als arts op de spoedeisende hulp. Zij heeft hiervoor ruim 11 jaar gewerkt als verloskundige in de eerste lijn. Tijdens haar studie voor verloskundige zag zij hoe een overleden foetus van 16 weken na de geboorte in een kartonnen bekkentje werd bewaard. Toen zij zelf een kindje verloor dacht zij hier aan terug. Zij vertelt haar verhaal tijdens de lezing.

Yarden Afscheidsprijs 2017

Ilona heeft met deze zeer innovatieve opbaarmethode voor jonge kinderen in september 2017 de Yarden Afscheidsprijs - vakjuryprijs gewonnen. Met de gewonnen geldprijs gaat Ilona o.a. verder onderzoek doen naar de watermethode.

Komt u ook?

Deze avond is voor zorgprofessionals, uitvaartverzorgers, maar ook voor ouders die een kindje zijn verloren en steun zoeken bij lotgenoten.

Vanaf 19.00 uur staat koffie en thee klaar. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Vooraf aanmelden (via onderstaand formulier) is gewenst. De lezing wordt u aangeboden door Vereniging Yarden.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Behoefte aan informatie?

Neem gratis contact met ons op:

0800 1292
Maandag t/m zondag van 8.00 tot 21.00 uur
Bel mij terug08.00-21.00 (ma t/m zo)
Chat online08.00-21.00 (ma t/m zo)

WhatsApp met ons08.00-21.00 uur (ma t/m zo)

Behoefte aan advies?

Neem contact op voor een persoonlijk adviesgesprek

Adviseur Yarden
Onafhankelijke adviseur