"Bewustwording bevorderen


over doodgaan en afscheid nemen"

"Bewustwording bevorderen


over doodgaan en afscheid nemen"

Yarden Afscheidsprijs

Yarden maakt de dood bespreekbaar. Eens in de zoveel tijd organiseren we daarom 'de Afscheidsprijs'. Originele, grensverleggende en/of taboedoorbrekende ideeën of initiatieven met betrekking tot (praten over) de dood en het afscheid, maken kans op deze bijzondere prijs. Iedereen met een goed idee mag deelnemen. In 2017 reikte Yarden de Afscheidsprijs voor de 8e keer uit.

De Afscheidsprijs kent 2 prijzen: de Juryprijs, die door een deskundige jury wordt uitgereikt, en de Publieksprijs, die door het publiek wordt gekozen. Voor beide prijzen worden 3 deelnemers genomineerd, waaruit de winnaars worden gekozen. De Afscheidsprijs wordt in 2019 en 2020 waarschijnlijk niet uitgereikt.

Afscheidsprijs 2017

Op 16 september 2017 werd de Afscheidsprijs 2017 uitgereikt in het Planetarium in Amsterdam, tijdens de Landelijke Vrijwilligersdag van Vereniging Yarden. De jury was onder de indruk van het aantal inzendingen en de enorme diversiteit van de ingezonden initiatieven. De winnaars ontvingen een cheque ter waarde van € 7.500 uit handen van rapper, cabeteriet en theatermaker Ali B.

Derck van der Vegte, voorzitter Vereniging Yarden: "We zijn verheugd dat we maar liefst 131 inzendingen mochten ontvangen. Opvallend dit jaar zijn de vele inzendingen met een product of dienst die een gepersonaliseerd afscheid mogelijk maken. De betrokkenheid van alle deelnemers om praten over de dood te stimuleren en een goed afscheid mogelijk te maken, is erg inspirerend. Het helpt ons om aan te blijven sluiten op de veranderende wensen die een persoonlijk afscheid mogelijk maken."

De winnaars van 2017

De winnaar van de Juryprijs was de Watermethode, ook wel wateropbaring: een manier om overleden pasgeborenen mooi te houden tot de begrafenis of crematie. Dit idee vond de jury het meest innovatief en taboedoorbrekend om de dood en het afscheid bespreekbaar te maken. 

Uit de meer dan 16.000 stemmen werd Het Luizterverhaal met 1.912 voorkeursstemmen door het publiek gekozen tot winnaar van de Publieksprijs. Luizterverhaal maakt muzikale levensverhalen, waarbij met behulp van piano en zang over het verloop van iemands leven wordt verteld.

Dialoog stimuleren

Vereniging Yarden is dé afscheidsspecialist van Nederland. Onze maatschappelijke betrokkenheid gaat veel verder dan uitvaarten verzekeren en verzorgen. Op allerlei manieren willen we de bewustwording over doodgaan en afscheid nemen bevorderen. De Yarden Afscheidsprijs is hier een voorbeeld van, omdat we hiermee initiatieven, ideeën en dialoog stimuleren rondom deze vaak moeilijke onderwerpen.

Innovatie belonen

De Yarden Afscheidsprijs is vooral bedoeld om (verdere) ontwikkeling of uitrol van dit soort initiatieven en/of ideeën mogelijk te maken. De meest bijzondere inzendingen waarderen we met een Juryprijs en een Publieksprijs. In totaal stellen we hiervoor € 15.000 beschikbaar. Naast de helft van dit bedrag, krijgen de winnaars een oorkonde en aandacht in de media.

Afscheidsprijs 2019

De Afscheidsprijs werd de laatste jaren om het jaar uitgereikt, in 2015 en 2017 voor het laatst. In 2019 en 2020 vindt de verkiezing naar verwachting niet plaats. We houden u op de hoogte als er een datum bekend is voor de volgende Afscheisdprijs.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Waardig afscheid nemen met kaarslicht

Vereniging Yarden

Vereniging Yarden heeft als doel om u voor, tijdens en na de uitvaart zo goed mogelijk te helpen, ondersteunen en te inspireren. Hiervoor organiseren we bijvoorbeeld jaarlijks ruim 100 activiteiten.

Lees meer