Kinderen leren over leven en dood in de dierentuin

Alle kinderen krijgen te maken met de dood. Of het nu gaat om een huisdier, een opa of oma of iemand uit de buurt, het is een verdriet waar een leerkracht niet omheen kan. Vereniging Yarden biedt ter ondersteuning een bijzonder onderwijsproject 'Leven en dood van de olifant en Zoo'. Hiermee leren kinderen uit de bovenbouw in het basisonderwijs spelenderwijs over leven, dood, afscheid en verlies.

Educatie en fun in één project

Hebben olifanten gevoel en dus ook verdriet? Hoe troosten ze elkaar? Wat kunnen wij mensen leren van dieren? Marjo Hoedemaker vertelt tijdens het educatieve ochtendprogramma over leven, liefde, dood en afscheid van de olifant. Onder begeleiding van een deskundige coach wordt klassikaal nagepraat over de verschillen en overeenkomsten van rouwgedrag tussen mens en dier en is er ruimte om verlieservaringen te delen. Tijdens deze excursie ervaren kinderen, docenten en begeleiders op een laagdrempelige manier dat de dood onderdeel is van het leven waar je doodgewoon over mag praten. Zo groeien kinderen op met een stukje belangrijke emotionele bagage.

Gratis onderwijsproject

Vereniging Yarden biedt het programma (inclusief lunch) aan in een dierenpark in de regio van de school. Na het programma heeft de school vrije toegang tot het dierenpark. De school regelt zelf het vervoer en de begeleiding van de kinderen in de dierentuin.

Video-impressie

Bekijk de video van de basisschool kinderen uit Huizen in Dierenpark Amersfoort.

Bekijk de video van de basisschool kinderen uit Huizen in Dierenpark Amersfoort

Aanmelden en meer informatie

Meld uw school aan voor deze excursie. Wij nemen telefonisch contact met u op. Scholen worden geselecteerd voor deelname op basis van motivatie.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op via 088 927 3434.

School aanmelden

Ervaringen

Ervaringen van kinderen

"Ik wist niet dat zoveel kinderen in mijn klas al zoveel mensen zijn verloren."

"Olifanten nemen afscheid van een overledene uit de groep en zijn ook echt verdrietig, net als mensen."

Ervaringen van leerkrachten

"Dit is onderwijs in levenskunst."

"Ouders vinden het heel fijn dat de school zoveel aandacht aan dit onderwerp besteedt. Wij als leerkrachten waren erg te spreken over de manier waarop het gesprek, de interactie, met de kinderen werd gevoerd. Naar onze mening was het een ontspannen en natuurlijk gesprek, waarbij het geleden verlies in de groep bijna terloops ter sprake kwam. De kinderen voelden zich erg vrij om hun ervaringen te delen. Er kwamen geen heftige emoties bij kijken en die werden ook niet opgezocht. Verlieservaringen koppelen aan hoe dieren op dingen reageren is een sublieme ingang bij kinderen."


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Waardig afscheid nemen met kaarslicht

Vereniging Yarden

Vereniging Yarden heeft als doel om u voor, tijdens en na de uitvaart zo goed mogelijk te helpen, ondersteunen en te inspireren. Hiervoor organiseren we bijvoorbeeld jaarlijks ruim 100 activiteiten.

Lees meer