"Praten over de dood helpt


als je verdrietig bent"

"Praten over de dood helpt


als je verdrietig bent"

Yarden Afscheidsprijs 2015

Op het Yarden Symposium werd de 7e Yarden Afscheidsprijs uitgereikt. De Juryprijs ging naar theatergroep Bint voor hun taboedoorbrekende voorstelling ‘Lang zullen ze leven’. Susanne Suermondt won de Publieksprijs met haar persoonlijke initiatief De Urn.

Beide deelnemers kregen € 7.500 als stimulans voor hun innovatieve bijdrage om het thema dood en afscheid (beter) bespreekbaar te maken.

Veel inzendingen Afscheidsprijs 2015

Derck van der Vegt (voorzitter Vereniging Yarden) en de vakjury kijken tevreden terug op deze editie van de Afscheidsprijs. Er waren veel inzendingen en ook het publiek toonde met 13.590 stemmen massaal zijn betrokkenheid. Bovendien was de kwaliteit van de projecten hoog, zowel in de breedte van de onderwerpen als in thematische diepgang. Opvallende trend dit jaar: veel bijdragen bestonden uit speelse vormen van voorlichting aan kinderen.

Bint verbindt generaties

De onafhankelijke vakjury koos uiteindelijk voor de voorstelling Lang zullen ze leven van theatergroep Bint, gemaakt voor en uitgevoerd door 65-plussers. Het stuk wordt opgevoerd in zorginstellingen. Een greep uit het juryrapport: “Deze voorstelling maakt op persoonlijke, hartverwarmende, beeldende en interactieve wijze thema’s als ouderdom en de dood bespreekbaar. Een pittig thema wordt op deze manier luchtig onder de aandacht gebracht en kan ouderen inspireren met elkaar en/of met hun kinderen of kleinkinderen in gesprek te gaan. Kortom: taboedoorbrekend en in de geest van de Afscheidsprijs."

Yarden Afscheidsprijs Publieksprijs 2015

De Urn: uniek in keramiek

De Publieksprijs ging naar De Urn, van Susanne Suermondt. Ook in haar werk staan verhalen centraal. Na een zeer persoonlijk voorgesprek verwerkt ze de herinneringen aan en het karakter van iemand in een keramieken urn of beeld. Een uniek en troostrijk object voor nabestaanden. Susanne geeft ook workshops waarin mensen zelf een urn voor een dierbare kunnen maken. Het publiek waardeerde dit persoonlijke idee met veel stemmen.

Dialoog stimuleren

Vereniging Yarden is dé afscheidsspecialist van Nederland. Onze maatschappelijke betrokkenheid gaat veel verder dan uitvaarten verzekeren en verzorgen. Op allerlei manieren willen we de bewustwording over doodgaan en afscheid nemen bevorderen. De Yarden Afscheidsprijs is hier een voorbeeld van, omdat we hiermee initiatieven, ideeën en dialoog stimuleren rondom deze vaak moeilijke onderwerpen.

De Yarden Afscheidsprijs 2015

Innovatie belonen

De Yarden Afscheidsprijs is vooral bedoeld om (verdere) ontwikkeling of uitrol van dit soort initiatieven en/of ideeën mogelijk te maken. De meest bijzondere inzendingen waarderen we met een Juryprijs en een Publieksprijs. In totaal stellen we hiervoor € 15.000 beschikbaar. Naast de helft van dit bedrag, krijgen de winnaars een oorkonde en aandacht in de media.

Inzenden Afscheidsprijs 2017

Voor de Yarden Afscheidsprijs 2017 kunt u uw idee inzenden. Dit kan tot 1 juli 2017, 17.00 uur. Daarna begint de stemronde voor de publieksprijs.

Inzenden afscheidsprijs


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Stel ze gerust aan onze virtuele assistent of kijk bij onze veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Waardig afscheid nemen met kaarslicht

Vereniging Yarden

Vereniging Yarden heeft als doel om u voor, tijdens en na de uitvaart zo goed mogelijk te helpen, ondersteunen en te inspireren. Hiervoor organiseren we bijvoorbeeld jaarlijks ruim 100 activiteiten.

Lees meer