"Houden uitvaartverzorgers rekening met culturele


verschillen of is er nog veel onwetendheid?"

"Houden uitvaartverzorgers rekening met culturele


verschillen of is er nog veel onwetendheid?"

Yarden Symposium 2015

Het thema van het Yarden Symposium 2015 op 19 november 2015 was 'Multicultureel afscheid in Nederland'. Lees en bekijk het verslag van het symposium dat Yarden hield in Studio A12 in Bunnik.

De dood leeft in onze culturen

Bezoekers van het Yarden Symposium 2015 worden verwelkomd door een bazuinkoor dat vaak klinkt tijdens Surinaamse uitvaarten. Binnen komt een Ghanese begrafenisstoet de trap af. De kistdragers lopen al dansend op de maat van trommels. De vrouwen zingen, klappen en dragen prachtige gewaden. Een bijzonder warm welkom op een kleurrijke dag.

Muziek op Yarden symposium 2015

De rol van de uitvaartzorg

Voorzitter van Vereniging Yarden Derck van der Vegte bespreekt tijdens de opening het begrip ‘cultuur’. Onze samenleving kent een verscheidenheid aan culturen en godsdiensten: waar lopen uitvaartverzorgers tegenaan? Cultureel antropoloog Yvon van der Pijl en religiewetenschapper Claudia Venhorst staan stil bij die dynamiek. Het multicultureel afscheid biedt ongekende kansen voor de uitvaartzorg, blijkt in de loop van de dag.

Een mooi beeld en illustratief voor hoe Yarden in de wereld staat. Grensverleggend, het staat zelfs in de statuten.

Jan Glas

Rouwrituelen in verbinding

Sophia A-Tjak zet bij aanvang van de paneldiscussie een ontroerend lied in dat op haar begrafenis gezongen moet worden. In de zaal zingen een paar mensen mee. Het zet de toon in het gesprek tussen Ali Eddaoudi (Hoofd islamitische geestelijke verzorging bij het Ministerie van Defensie) en Myriam Sahraoui, Malika Hamdaoui en A-Tjak (Zinaplatform). Het panel spreekt onder leiding van dagvoorzitter Diana Matroos met respect over elkaars rituelen. Wat is belangrijk voor een Marokkaan en hoe kijkt een Surinamer aan tegen de dood?

Kist op podium bij Yarden Symposium
Zelf kom ik uit een mix van culturen: Cubaans, Indiaans, Arubaans, Duits, Chinees, Creools. En dat zijn alleen nog maar mijn opa’s en oma’s. Al mijn opa’s en oma’s zijn inmiddels gestorven. En alle begrafenissen waren weer net even of juist heel erg anders.

Xaviera Ringeling

Drie bezielende sessies

Na een lunch met multiculturele hapjes gaat het publiek uiteen in drie sessies. Zo leidt religiewetenschapper Venhorst in studio 1 een discussie over de dood aan de hand van ‘doodquotes’. In Studio 2 praten uitvaartverzorgers openhartig over missers tijdens uitvaarten van andere culturen. Dit levert ontroerende verhalen op, waarbij de verschillende rituelen en het respect voor alle culturen centraal staan. In studio 3 wordt de documentaire 'Ik heb een dokter in Marokko' getoond, waarna Islamitisch geestelijk begeleider Saida Aoulad Baktit in gesprek gaat met de kijkers.

In Nederland verwachten mensen een persoonlijke uitvaart. Dat is een duidelijk gegeven, maar persoonlijk voor wie? Voor de degene die overleden is of voor de nabestaanden?

Rachid Benhammou

Creatieve portretten van de dood

Filmmaker Paul Rigter laat alle deelnemers een voorproefje zien van de tv-documentaire ‘Yarden op weg naar Zuidoost’ die op dit moment in de maak is. De film geeft een mooi beeld van de vele culturen die Amsterdam Zuidoost telt, hun afscheidsrituelen en hoe Yarden met hen in contact treedt. Adelheid Roosen vertelt op haar pure en directe manier hoe zij met de dood omgaat. Ze staat stil bij het overlijden van dierbare vrienden en haar eigen moeder met alzheimer, en hoe ze daar als theatermaakster invulling aan geeft. Een indringende en indrukwekkende presentatie.

Handen ineen voor een waardig afscheid
Het geduld en de zorgzaamheid van de Yarden uitvaartverzorgers en begrafenisondernemers is niet de mijne: eindeloos. Behulpzaam, gedienstig en faciliterend; om het te vertalen naar mijn wereld: de Amsterdamse horeca zou verplicht een cursus servicegerichtheid moeten krijgen van Yarden.

Ebru Umar

Winnaars Yarden Afscheidsprijs

Voorzitter Derck van der Vegte reikt einde middag de Yarden Afscheidsprijs uit. De voorstelling 'Lang zullen ze leven' van Theatergroep Bint wint de Juryprijs. Het stuk voor en door 65-plussers is volgens de onafhankelijke vakjury het meest innovatief en taboedoorbrekend van alle 163 inzendingen.

De Publieksprijs gaat naar 'De Urn'  van de Amsterdamse Susanne Suermondt. Het publiek stemt via internet en tijdens het symposium massaal op haar inzending. Onder Afrikaans tromgeroffel worden de winnaars bekend gemaakt. Beide deelnemers winnen € 7.500.

Hoe fijn is het om met je naasten van gedachten te wisselen en zijn of haar wensen compleet te vervullen tijdens een uitvaart?

Karin Boon

Yarden biedt inspiratie voor culturele uitvaarten

Een uitbundig slotakkoord

Het publiek maakt tot slot kennis met Afrikaanse afscheidsrituelen. Alle deelnemers krijgen een djembé en slaan onder leiding van Drumcafé enthousiast mee met de Afrikanen. De uitbundigheid van de Afrikanen laat zien: afscheid nemen kan op veel manieren. Of zoals Adelheid Roosen het typeert: “Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Het gaat om persoonlijk afscheid, het afscheid dat jij voor ogen hebt. Met alle rituelen, gebruiken en wensen die bij jou horen.”

Bij het evenement waren 5 bloggers aanwezig om verslag te doen. Lees meer over het Yarden Symposium 2015 op de Yarden Blog van Bea Lubbers.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Waardig afscheid nemen met kaarslicht

Vereniging Yarden

Vereniging Yarden heeft als doel om u voor, tijdens en na de uitvaart zo goed mogelijk te helpen, ondersteunen en te inspireren. Hiervoor organiseren we bijvoorbeeld jaarlijks ruim 100 activiteiten.

Lees meer