"Toen ik dat nummer hoorde


begon ik meteen te huilen"

"Toen ik dat nummer hoorde


begon ik meteen te huilen"

Vind jij muziek belangrijk?

Muziek speelt voor mensen een belangrijke rol in hun leven. Ze spelen het af op hun telefoon onderweg en bezoeken regelmatig concerten en festivals.

Luisteren naar muziek is fijn. Je voelt je er beter door of je kunt je emoties lekker laten gaan. Het helpt je om te leren omgaan met dingen die er gebeuren in je omgeving.

Daarom is muziek bij een uitvaart ook zo ontzettend belangrijk. Als mensen over hun uitvaart praten dan gaat het vrijwel meteen over de muziek die ze dan graag zouden willen laten horen.

Het is heel persoonlijk wat iemand kiest. Wat de een het ultieme liedje vindt voor zijn of haar begrafenis, zou een ander juist verschrikkelijk vinden als dat nummer op zijn of haar uitvaart gedraaid zou worden.

Daarom kiezen mensen bij een uitvaart altijd muziek die bij de overledene past en aan hem of haar herinnert. Dan is het fijn om te weten wat de overledene zelf graag had willen horen. Samen naar muziek luisteren schept een band.

Er hoeft voor mij niet gesproken te worden op mijn uitvaart, laten ze maar een uur lang deze muziek opzetten.

Voor Joyce (22) is muziek heel belangrijk, zeker na het overlijden van haar vader. Dat komt ook omdat ze zo'n bijzondere herinnering heeft aan Pinkpop. Met haar vader bezocht ze dit popfestival, een herinnering met een gouden randje.

Playlist voor haar eigen uitvaart

Na het overlijden van haar vader, heeft Joyce voor zichzelf ook een playlist samengesteld met nummers die ze graag op haar uitvaart zou willen laten horen. De lijst groeit nog steeds, want als ze een mooi liedje hoort, dan voegt ze dit toe.

Het vastleggen van muziek kan in een playlist zoals Joyce heeft gedaan, maar ook op een andere manier. Bijvoorbeeld door je favoriete nummers te vermelden bij je uitvaartwensen.

Tips om je eigen muzieklijst samen te stellen

Top 2000

In de laatste week van het jaar stelt NPO Radio 2 de Top 2000 samen. Hierin staan de meest favoriete liedjes van alle Nederlanders. Wat te denken van 'Sorry' van Kensington, 'Set Fire To The Rain' van Adele of 'Clocks' van Coldplay en 'Wat Zou Je Doen' van Marco Borsato en Ali B. Al blijft 'Bohemian Rhapsody' van Queen waanzinnig populair in de Top 2000.

M'n zusje had een nummer uitgekozen dat m'n vader helemaal niet kende.

Mini-documentaire 'Ik mis je'

Bekijk meer delen van de 'Ik mis je'-documentaire. Elke video laat iets zien in verschillende periodes van rouw en afscheid in het leven van Joyce.

Bekijk alle afleveringen van 'Ik mis je' via ons YouTube-kanaal.

Ik mis je

Met onze mini-documentaire 'Ik mis je' willen we je laten meekijken wat het betekent voor een jongere om een dierbare te verliezen. We geven enkele tips hoe je concreet jongeren kunt helpen bij een verlies. Niet alleen in de eerste weken na een overlijden, maar ook in de jaren erna.

Lees meer over jongeren en rouw.

Nadenken over afscheid

Voor een uitvaart moet veel worden besproken en geregeld. Nabestaanden zijn er in deze periode mee geholpen als hun verloren dierbare zijn of haar uitvaartwensen heeft vastgelegd. Dit kan helpen in het rouwproces. Daarom is het belangrijk te weten wat de uitvaartwensen zijn van de mensen in je omgeving?

Muziek speelt voor veel mensen een belangrijke rol. Omdat een muzieknummer bijvoorbeeld herinneringen oproept aan een overleden dierbare, of omdat de tekst herkenbaar is of woorden van troost biedt. Welk muzieknummer wil jij laten horen op je uitvaart?

Inspiratie opdoen? Luister naar de Top 20 uitvaartliedjes

Leg uitvaartwensen vast

Mijn masker af

Joyce maakt deel uit van de jongerengroep 'Mijn masker af'. Deze groep geeft gastlessen en presentaties voor jongeren. Jongeren vertellen hun verhalen over verlies en rouw. Hoe gaan zij om met verlies van een dierbare en hoe reageert hun omgeving? In gesprek met elkaar leer je wat het betekent om iemand kwijt te raken en dat rouw nooit zomaar over is. Hoe lang het ook geleden is, je kunt er dagelijks mee geconfronteerd worden. En iedereen gaat er op een andere manier mee om.

Praten over verlies

Wil je met iemand praten over verlies dat je hebt meegemaakt. De webchat Praten over verlies biedt de mogelijkheid om anoniem en veilig met iemand te chatten.

Theatervoorstelling Rouw op je dak

De voorstelling 'Rouw op je dak' van Theatergroep TRAXX gaat over rouwverwerking: een verkering die uitgaat, ouders die gaan scheiden of een vader die plotseling overlijdt.

Een goed afscheid helpt je verder

Yarden, de uitvaartorganisatie die al 100 jaar steun geeft voor, tijdens en na de uitvaart. Hiervoor organiseert Vereniging Yarden jaarlijks ruim 100 activiteiten, zoals bijeenkomsten, filmvoorstellingen en lezingen. Om je te helpen, ondersteunen en te inspireren.


Pratenoververlies.nl

Bent u een dierbare verloren en heeft u behoefte om daar met iemand over te praten? Anoniem en vertrouwelijk? Dat kan, 7 dagen per week, op pratenoververlies.nl

Elke dag van 16.00-22.00 uur

Chat Praten over Verlies

Yarden blog

feb

18

'You are always on my mind'

Sommige overledenen vergeet je nooit. Die blijven altijd in je gedachten. Mijntje was zo iemand. Een blog van uitvaartverzorger Marlon Noordhuis.

'You are always on my mind'