Herinnert u zich nog dat u op de wereld kwam?

Herinnert u uw geboorte nog?

Herinnert u uw geboorte nog? Weet u het zeker? Het kan natuurlijk helemaal niet, alhoewel... U heeft waarschijnlijk zoveel verhalen gehoord en foto’s gezien van die dag dat u wel aan iets moest denken bij het lezen van die vraag.

De baby- en kindertijd is lang geleden, maar het is wel een gebeurtenis waar vaak verhalen over verteld worden. Zo heb ik zelf al 1000 keer gehoord dat ik als 2-jarige graag wilde weten wanneer mijn pasgeboren broertje bloemkool mocht eten. Traumatisch overigens voor mijn broertje: die wordt tot op de dag van vandaag nog misselijk van die muffe bloemkoollucht.

Speur naar geuren uit uw jeugd

Geur is een belangrijke prikkel voor het geheugen. Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat geur een aanzienlijk sterkere reactie in het geheugen oproept dan de andere zintuigen. 70 proefpersonen zijn in dit onderzoek blootgesteld aan zintuiglijke prikkels van popcorn, kampvuur en gras. Het zien van het plotselinge poppen van popcorn, het ruiken van versgemaaid gras en het geknetter van een lekker vuurtje. Alle prikkels roepen herinneringen op, maar bij het ruiken gaan de harten echt sneller kloppen. Dit komt, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek, doordat het deel van de hersenen waar geuren worden verwerkt direct naast de amygdala ligt. Dat is het emotiecentrum van het brein. Dus bent u op zoek naar emoties?  Speur dan naar die geuren uit de jeugd. Bijvoorbeeld de geur van koeien of hooi, het parfum va moeder, gebakken koekjes of fermenterende kool.

Babyboeken, dagboeken, brieven en fotoalbums

Tegenwoordig leggen we met behulp van smartphones en social media ons hele leven vast. Herinneren was nog nooit zo gemakkelijk; vroeger waren die momenten spaarzamer. De baby- en kindertijd was bij uitstek een levensfase, waar zoveel mogelijk foto’s en video’s van werden gemaakt. Familiefoto’s, filmpjes van de eerste stapjes, schoolfoto’s en die schattige kiekjes van verjaardagsfeestjes. Als u de oudste in het gezin bent, heeft u een behoorlijke kans dat je moeder een babyboek voor u heeft bijgehouden. Als u het 2e, 3e of 4e kind bent, mag u al blij zijn met de eerste paar bladzijden. Misschien hielden uw ouders ook wel een dagboek bij of schreven ze elkaar of anderen brieven? Zorg dat u alles vindt, prikkel het geheugen en reconstrueer zo goed mogelijk uw kindertijd.

Praat met mensen

Uw eigen herinneringen en de aanknopingspunten die u vindt in het familiearchief, vormen een mooi aanknopingspunt voor gesprekken met mensen die u vroeger kenden. Leven uw oude buren nog? Zij hebben u zien opgroeien. Spoor uw oude voetbalvriendjes op of juist die ene jongen op school waar u altijd ruzie mee had. Praten met andere mensen levert vaak een waterval aan herinneringen op. Het ene verhaal volgt het andere verhaal en voor u er erg in heeft, beleeft u uw helemaal opnieuw.

U kunt het ophalen van herinneringen ook combineren met het organiseren van een kleine reünie. Spelenderwijs en in combinatie met gezelligheid stimuleert u dat stoffige geheugen en herinnert u zich de leukste verhalen. Speel bijvoorbeeld het kaartspel ‘Openhartig’, een spel waarbij u elkaar vragen stelt over de tijd waarin u opgroeide.

Extra vragen om het geheugen op te frissen

 • Welke verhalen werden verteld over uw geboorte?

 • Wie was erbij aanwezig?

 • Waar was het?

 • Was u welkom?

 • Zit er een verhaal achter uw naam?

 • Hoe was uw gezinssituatie?

 • Is uw gezinssituatie door de tijd veranderd en hoe was dit?

 • Wat voor een kind was u?

 • Had u broers en zussen?

 • Had u veel speelkameraadjes?

 • Wat vond u leuk als kind?

 • Heeft u wel eens straf gekregen?

 • Had u huisdieren thuis?

Extra geheugenopdracht

Probeer een stukje te schrijven in het handschrift dat u vroeger op school geleerd heeft.

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Bent u enthousiast geworden over het schrijven van uw levensverhaal, maar kunt u wel wat hulp gebruiken. Lees dan ook mijn volgende blogs voor een stappenplan, tips en inspiratie. Wilt u graag persoonlijke hulp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op via mail@eenboekjeopen.com. Ik ben nieuwsgierig naar elk verhaal!

Schrijf uw levensverhaal samen met anderen

Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn. Uw levensverhaal op papier zetten vergt een behoorlijk portie doorzettingsvermogen. In de Facebook community van Een Boekje Open - kan iedereen vragen stellen, ervaringen delen, feedback op geschreven werk vragen of elkaar tips geven. Iedereen is welkom, dus meld u zich snel aan.

Silvie Kamphuis is schrijfster van de boeken Niet van iedereen en Hoe bouw je een hunebed? En ze is oprichter van Een Boekje Open - biografieën en verhalen.

Lees volgende maand de 3e blog met nieuwe tips hoe u uw levensverhaal makkelijk kunt opschrijven.

Cookies