Biljartballen met biljartkeu

Afscheid met biljarttrofee en keu

Met 2 broers bespreek ik het afscheid van hun vader. 90 jaar is hij geworden. Een paar weken is hij maar ziek geweest. Hij stond midden in het leven, ging fietsen, genoot van kaarten en biljarten. Was daar ook goed in, getuige een trofee van 3 biljartballen.

In een eerste gesprek moet van alles geregeld worden, zoals ook de opbaring. Ik vertel dat dit ook kan bij Yarden & Geerts in het Naoberhuus. 'Het is vlakbij waar u woont', zeg ik en laat de folder zien. 'Ziet er gezellig uit', zegt de zoon, 'breng hem daar maar naartoe.'

Vervolgens praten we verder over de plechtigheid: 'Ik ga het verhaal doen, wel een beetje luchtig hoor. Ik heb onlangs met mijn vader zijn levensherinneringen opgeschreven. Daar halen we wat mooie stukjes uit. Mijn broer zal piano gaan spelen. Maar dan moet ie wel goed gestemd zijn.'

Biljarttrofee en keu

In de dagen die volgen ontmoet ik de zoons weer. In het Noaberhuus zitten we in de kamer, naast de kist met hun vader. Ze laten me het verhaal lezen en ik krijg een lijst met nummers die de pianist zal spelen. Ik stel hem meteen gerust dat de pianostemmer de dag daarvoor is geweest. 'We nemen ook de biljarttrofee en zijn keu mee', vertelt de oudste zoon, 'dat wordt een verrassing.'

Voordat hij begint met zijn toespraak draait de zoon glimlachend de keu in elkaar en legt deze op de kist. De trofee en het krijtblokje zet hij ernaast. Dan begint hij losjes te vertellen over zijn vader.

Kwajongensstreken

Zijn verhaal gaat over kwajongensstreken en bevat plezierige anekdotes waarbij regelmatig een lach te horen is vanuit de zaal. De andere zoon neemt daarna plaats achter de piano. Met passie en gevoel vertolkt hij Billy Joel en Louis Armstrong. Bij Frank Sinatra’s ‘My way’ houd ik het, net als meerdere aanwezigen, niet droog.

Een verrassend afscheid met een lach en een traan.

Grietje van Selst is uitvaartverzorger bij Yarden & Geerts in Assen.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies