Een Hotrod hoort bij intens leven

Intens leven, intens afscheid

Ik wacht op de komst van een heel bijzondere rouwauto: een Hotrod! Deze prachtig omgebouwde oldtimer is een heel bijzondere verschijning. Zeker in combinatie met rockmuziek.

De uitvaart is heel sfeervol in de avond. Het is laat in het jaar en al vroeg donker. De regen valt zacht naar beneden, gelukkig is het niet koud en waait het ook niet. De vuurkorven langs het pad verwelkomen de mensen die afscheid komen nemen. De groep is niet groot. Een bewuste keuze van de nabestaanden. Je voelt dat hoe klein de uitvaart ook is, het een bijzondere wordt.

Een kleine uitvaart hoeft niet ingetogen te zijn. Dat laat deze uitvaart wel zien. Na het overlijden praat ik met de weduwe. Het verdriet is groot en dan is het niet altijd gemakkelijk om in korte tijd de wensen voor de uitvaart en het afscheid duidelijk te krijgen. We praten over hoe ze het samen hadden. Wat hield hun bezig in het dagelijks leven? Wat waren hun drijfveren? Ik kom al snel dichtbij en leer de mensen binnen een paar uur wat beter kennen. Niet alleen de overledene zijn partner.

Intens verdriet

Het verdriet is intens en zo was ook hun leven samen. Het idee van de Hotrod als rouwauto past hier ontzettend mooi bij en alle nabestaanden vinden het fantastisch. Het geeft meteen richting aan de rest van de uitvaart. Toch houd ik een alternatief achter de hand, want de auto is net geïmporteerd en beschikt nog niet over een kenteken. Daar ga ik de komende week mijn stinkende best voor doen. 

Intens is ook de muziek waar ze van hielden. Ze waren gek op stevige rockmuziek; ze bezochten samen menig festival.

Rockmuziek

De muziekkeuze voor het afscheid past daarom ook zeker bij hun. Vanavond geen nummers uit de top 10 of zelfs top 100 van populaire nummers bij een uitvaart. De gekozen nummers sluiten niet alleen bij hun muziekvoorkeur, maar zijn ook intens en toepasselijk bij het afscheid.

Uiteraard heeft yardenhuis Gouwestreek in Gouda een prima muziekinstallatie. Bij iedere uitvaart, groot of klein, is muziek een belangrijk onderdeel van de afscheidsdienst. De medewerkers van het crematorium zijn het wel met mij eens dat bij deze uitzonderlijke muziekkeuze eigenlijk ook een uitzonderlijke muziekinstallatie paste. Het belooft een echt rockfestijn te worden.

Speciale soundwall

De installatie van de speciale soundwall is met behulp van een geluidstechnicus gelukt. De verrassing voor het gezelschap zal straks groot zijn. Dan start de muziek en komen de mensen binnen, luisterend naar het nummer Starlight van Muse. Wauw, die komt binnen!

De rouwauto komt aan. Wanneer de weduwe uitstapt zie ik dat ze ook haar kleding heeft aangepast aan de gehele sfeer. De kist wordt in de aula geplaatst. Langs de kist kijk je naar buiten. Het glas in lood verhoogt de sfeer in de aula.  

Als je dit samen met de medewerkers van Yarden allemaal voor elkaar weet te krijgen, dan snap je het. Het zit hem altijd in de details. Ook bij een kleine of extreme uitvaart. En dat begrijpen ze bij yardenhuis Gouwestreek.

Het verdriet is intens, de muziek is intens en het afscheid is intens. Maar een ding lijkt zeker, hij rockt verder ‘in heaven’.

Michel de Haan is uitvaartverzorger bij de Haan Rijkaart van Cappellen Uitvaartverzorging  in Gouda, Moordrecht en Capelle aan den IJssel.

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies