Rouwboeket

Rouwboeket en uitvaartverzekering; wat vergoedt uw verzekeraar?

Rouwboeketten horen voor vaak bij een uitvaart. Anno 2018 is er veel mogelijk, waardoor de keuze voor een bloemstuk voor sommige mensen moeilijk is . Er zijn tegenwoordig ook veel mensen die kiezen voor een bloemstuk met een speciale vorm; zoals een vlinder of een hart. Maar worden deze rouwbloemen ook vergoed door de uitvaartverzekering die u heeft afgesloten? Hoe zit dat precies?

Heeft u speciale wensen voor een bepaald rouwboeket, wilt u bijvoorbeeld een zee van bloemen over uw kist? Dan is het raadzaam om deze in uw uitvaartwensen vast te leggen. Ook als u ervoor kiest om liever geen rouwboeketten of helemaal geen bloemen op uw uitvaart te krijgen, is het goed dit vast te leggen. Het is voor uw nabestaanden prettig als zij met deze wens rekening kunnen houden bijvoorbeeld door dit op de rouwkaart te vermelden.

Rouwbloemen en uitvaart

Voor nabestaanden is het leggen van een bloemstuk of rouwboeket een manier om persoonlijk afscheid te nemen. De meeste rouwboeketten en rouwkransen worden dan ook neergelegd door familie en vrienden van de overledene. De keuze voor een bloem, kleur en samenstelling van het rouwboeket is daarom heel persoonlijk. Vaak speelt de symboliek van de soort bloem en kleur een belangrijke rol in de keuze voor een bepaald boeket. Ook kan het seizoen meespelen bij de keuze van een bepaald soort bloem, bijvoorbeeld pioenrozen in de lente, zonnebloemen in de zomer, chrysanten in de herfst en kerstrozen in de winter.

Rouwbloemen en soort uitvaartverzekering

Het is afhankelijk van uw uitvaartverzekeraar en soort verzekering hoeveel budget er is om bloemen te kopen. De keuzevrijheid om bij elke bloemist een rouwboeket te bestellen verschilt per uitvaartverzekering. Als u bloemen op de uitvaart belangrijk vindt, is het handig om dit bij de berekening van de uitvaartkosten mee te nemen.

De keuzevrijheid voor rouwboeketten verschilt dus per uitvaartverzekering en soort polis. Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat:

 • Een verzekeraar alleen samenwerkt met bepaalde bloemisten,

 • Er een vast bedrag gereserveerd is voor bloemen.

Wilt u zeker weten of uw wensen voor rouwboeketten bij uw uitvaart vergoedt worden door de verzekeraar? Lees dan nog eens goed uw polisvoorwaarden van uw begrafenisverzekering.

Rouwbloemen en rouwkransen

Alle bloemen en ook de kleuren hebben een eigen symboliek en betekenis. Zo staat de witte roos voor reinheid en lotus voor zuiverheid. Het vergeet-mij-niet-je is de bloem van ware liefde en hoop; vooral atijd ben ik in jouw gedachten.

Soorten rouwboeketten:

 • Rouwkrans: in verschillende soorten, figuren, maten en kleuren. Bijvoorbeeld gewoon rond of juist in de vorm van een hart. De krans komt in een houder op de kist te staan of wordt plat neergelegd.

 • Het rouwstuk: het rouwstuk is een boeket dat vaak op de kist is geplaatst. Ook hier zijn er verschillende mooie vormen, kleuren en mogelijkheden denkbaar zoals:

  • De waterval: een langwerpig bloemstuk
  • Biedermeier: een rond bloemstuk
  • Druppel: met een basis van de biedermeier loopt deze in een punt naar beneden
  • Een minimalistisch boeket: Waarbij u kiest voor één imposante bloem
 • Composiet boeket: honderden bloemblaadjes worden aan elkaar gelijmd. Het resultaat vormt 1 bloem.

 • Grafkransen: een krans om bij de steen of op het graf te leggen. Ook deze kan in een bepaalde vorm worden gemaakt met of zonder herinneringslinten.

 • Graftakken: een boeket voor op het graf, de vormen zijn hetzelfde als de rouwstukken.

 • Losse bloemen of veldboeketten: een mooi gebaar is om bloemen of bloemblaadjes in het graf te gooien wanneer de kist is gezakt.

 • Bloemenslingers: versier bijvoorbeeld de muur of het plafond met mooie bloemen die al slingerend hangen of liggen, bijvoorbeeld in de buurt waar de kist staat bij de plechtigheid. Meer informatie vindt u op de pagina over rouwbloemen.

Bloemen en de betekenis van kleuren

Veel mensen kiezen een wit rouwboeket vanwege de neutrale kleur. Het kiezen van de kleur en soort bloemen vinden veel nabestaanden moeilijk. Uw uitvaartverzorger helpt u graag bij het kiezen van uw gewenste boeket voor de begrafenis of crematie.

Denk bij het samenstellen van een rouwboeket bijvoorbeeld aan de lievelingskleur van de overledene. Of misschien weten andere familieleden welk soort bloemen de overledene heel mooi vond. Ook kunt u aansluiting zoeken bij het seizoen zoals zonnebloemen in de zomer en tulpen in het vroege voorjaar. Het is dus iets heel persoonlijks welke bloemen u geschikt vindt voor de begrafenis of crematie van een overleden dierbare.

Bloemen en rouwrituelen in culturen

Sommige mensen hebben liever geen bloemen op de uitvaart. Dat kan zijn omdat ze dit te fleurig of feestelijk vinden of omdat het juist de wens is van de overledene. De rituelen of gewoonten uit een bepaalde cultuur zijn hierbij ook belangrijke overwegingen. Zo is een Joodse uitvaart vaak sober en dat geldt ook voor de begraafplaats. Er worden over het algemeen geen bloemen neergelegd en er is geen uitvaartmuziek.
Bloemen spelen daarentegen wel een belangrijke rol bij de troostdienst; een afscheid dat plaatsvind de avond voor de Molukse uitvaart. Meer weten over de gebruiken en gewoonten bij een uitvaart? Lees rouwrituelen in andere culturen.

Bronnen

Relevante pagina’s

0 Reacties

Geef uw reactie

Uw persoonlijke gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en ook niet doorgegeven aan derde partijen.

Cookies