Kinderen leren van olifantenverdriet

30 maart 2017
De olifanten in Dierenpark Amersfoort halen de dood uit de taboesfeer voor scholieren uit de bovenbouw van De Notenbalk uit Harmelen.
Olifantenexpert Marjo Hoedemaker laat kinderen op een laagdrempelige wijze kennismaken met afscheid nemen, de dood en rouw.

Olifantenexpert Marjo Hoedemaker laat kinderen op een laagdrempelige wijze kennismaken met afscheid nemen, de dood en rouw. Kinderen leren door middel van de excursie dat de dood een onderdeel is van het leven, waar je gewoon over kan en mag praten.

Olifanten rouwen als mensen

Olifantenexpert Marjo Hoedemaker: ‘Olifanten zijn net als mensen groepsdieren, die in diepe rouw zijn wanneer een soortgenoot overlijdt. Ze raken hun overleden soortgenoot nog een laatste keer aan en gooien er bladeren en zand overheen. Evenals mensen hebben zij rituelen bij het overlijden van een vriend of familielid.’

Na een presentatie bij de olifanten en ook bij het bavianenverblijf, wordt er klassikaal nagepraat over het rouwgedrag van dieren. Hierbij wordt samen met de kinderen het rouwgedrag tussen mens en dier vergeleken.

Kinderen rouwen puur

Marjo Hoedemaker vervolgt: ‘Kinderen leren van deze excursie dat de dood geen taboe hoeft te zijn. Zij beleven rouw heel erg puur en moeten zich dus thuis én op school veilig genoeg voelen om daarover te kunnen praten. Dit onderwijsproject draagt daar op een zeer positieve manier aan bij. Ik vind het fantastisch dat ik hier samen met Yarden een bijdrage aan kan leveren.’ 

De dood is doodgewoon

Ieder kind krijgt vroeg of laat met de dood te maken. De dood van een huisdier, iemand uit de straat, een opa of oma, of nog dichterbij: een papa, mama, broertje of zusje. De dood kan een enorme impact hebben op het leven van een kind.

Het is belangrijk dat kinderen ervaren dat het doodgewoon is om daar thuis, op school en met vriendjes en vriendinnetjes over te praten. Dat bewustzijn is de bagage die de kinderen deze dag meekrijgen. Zo zijn ze alvast wat voorbereid op het verlies dat ze in hun leven gaan ervaren.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Kijk eens op de pagina veelgestelde vragen. Hier hebben we voor u een selectie van vragen over diverse onderwerpen verzameld en beantwoord.

Veelgestelde vragen

Orchidee uitvaart bloemen Yarden

Over Yarden

Yarden is dé afscheidsspecialist met een groot aantal uitvaartcentra, crematoria, begraafplaatsen, professionele Yarden uitvaartverzorgers en franchisenemers.

Lees over Yarden