Betekenisvol ondernemen

In ons dagelijkse werk denken we niet alleen aan nu, maar ook aan de toekomst. Daarom vinden wij het belangrijk om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en rekening te houden met mens, dier en milieu. In woorden én daden. Een aantal inspirerende initiatieven.

Final Footprint Challenge

1 Final Footprint Challenge

Een grafkist die als postpakket in een doos wordt afgeleverd. Een 100% composteerbare urn waar een boom of heester uit groeit ter herinnering aan een overledene. Een verhuurservice voor grafstenen. Hulp bij het opzeggen van je digitale nalatenschap. Het zijn inspirerende voorbeelden van inzendingen voor de Final Footprint Challenge, een wedstrijd die de Stichting Duurzaam Afscheid en GreenLeave organiseerden om initiatieven voor een duurzame uitvaart te stimuleren. Challenge-deelnemers met de slimste ideeën krijgen onze hulp om hun idee een stap verder te brengen.
Stichting Duurzaam Afscheid

2 Voor nu en later
Stichting Duurzaam Afscheid

Hoe zorgen we ervoor dat we de wereld goed of beter achterlaten voor volgende generaties? Ook in uitvaartland kunnen we milieuwinst behalen. Samenwerken versnelt het verduurzamen van uitvaarten. Daarom richtten wij samen met Coöperatie Dela de Stichting Duurzaam Afscheid op met als doel om duurzame en innovatieve producten, diensten en faciliteiten binnen de uitvaartbranche te stimuleren. De stichting onderzoekt en ontwikkelt in samenwerking met andere partijen nieuwe uitvaarttechnieken die geen belasting zijn voor het milieu en maakt zich sterk voor een wetswijziging die duurzame, innovatieve uitvaartvormen mogelijk maakt, zoals resomeren.
Duurzaam bouwen

3 Duurzaam bouwen

Het bouwen en verbouwen van onze panden doen we zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk. Bouwmaterialen proberen we zoveel mogelijk uit de regio te halen. We richten gebouwen zo duurzaam mogelijk in met led-lampen, optimale isolatie en speciale lichtschakelaars waardoor het licht niet onnodig brandt. Waar mogelijk plaatsen we elektrische laadpalen voor auto, fiets en scootmobiel voor de deur. De restwarmte van de crematieoven wordt zoveel mogelijk opgevangen en hergebruikt voor de verwarming van de panden. Zonnepanelen op het dak leveren groene stroom.
Een tweede leven voor kleding

4 Een tweede leven voor kleding

Wat te doen met kleding van iemand die er niet meer is? Samen met het Leger des Heils ReShare hebben we de handen ineengeslagen om daar wat zinvols mee te doen. Zo staan in al onze crematoria en uitvaartcentra speciale inzamelboxen zodat kleding van overleden dierbaren een tweede leven krijgt. Een helpende hand bieden aan mensen waar nauwelijks hulp of aandacht voor is, daar staat het Leger de Heils voor. Door een luisterend oor, een veilig onderkomen of warme maaltijd aan te bieden. Maar óók door gebruikte kleding te recyclen en deze te verkopen aan textielsorteerbedrijven of in tweedehandskledingwinkels. En dat is weer goed voor mens én milieu, aangezien de textielbranche enorm vervuilend is. Door kleding een tweede leven te geven, hopen we samen met Leger des Heils ReShare ons steentje bij te dragen aan een betere wereld. In 2018 hebben we op alle Yarden-locaties 4.266 kilo ingezameld, daarmee konden 1.422 mensen geholpen worden. In 2017 was de totaalopbrengst 3.278 kilo, waarmee 1.092 mensen werden geholpen.

Hoe doneert u kleding? Breng uw kleding bij de dichtstbijzijnde inzamelbox of vestiging van het Leger des Heils, of naar een crematorium of uitvaartcentrum van Yarden.
Een persoonlijk afscheid voor voetbalfans – clubliefde voor altijd

5 Een persoonlijk afscheid voor voetbalfans – clubliefde voor altijd

Yardenhuis Schoterhof en sc Heerenveen openden een speciaal sc Heerenveen-strooiveld waar nabestaanden van sc Heerenveen-supporters de as van hun overleden dierbare kunnen verstrooien en herdenken in een omgeving die het vertrouwde clubgevoel uitstraalt. Het veld met een bloemenperkje in de clubkleuren ligt op het terrein van yardenhuis Schoterhof in Nieuweschoot. Het is voorzien van stadionstoeltjes en een speciaal ontworpen afbeelding van het bekende clublogo. Deze bijzondere plek maakt het mogelijk voor supporters en hun nabestaanden om het afscheid écht persoonlijk te maken.
Steun voor Amref

6 Steun voor Amref

Internationaal steunt Yarden Amref Flying Doctors. Amref werkt aan een betere gezondheid van kwetsbare mensen in Afrika. Want wie gezond is, kan beter in zijn levensonderhoud voorzien. Bij Yarden blijven we ons inspannen voor dit goede doel. Elke vestiging, afdeling of medewerker is ieder jaar vrij om zelf een activiteit te bedenken en hiermee geld in te zamelen voor Amref. In 2018 doneerden wij €20.000 aan dit goede doel.
Maatschappelijk Partner FC Utrecht

7 Maatschappelijk Partner FC Utrecht

Na de opening van het FC Utrecht-strooiveld bij Crematorium en Gedenkpark Daelwijck in 2017 hebben FC Utrecht en Yarden hun samenwerking geïntensiveerd. Yarden is maatschappelijk partner van FC Utrecht en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke activiteiten van de voetbalclub. Het strooiveld maakt het mogelijk om het afscheid van overleden fans écht persoonlijk te maken. Ook organiseren we Jaarlijks met de club een herdenking van alle helden die ons ontvallen zijn. In 2018 organiseerden we 10 FC-Utrecht asverstrooiingen en -bijeenkomsten.