Uitvaartverzorger: een mooi en bijzonder vak

Ik sprak gisteren een vrouw. Zij vroeg mij wat ik voor werk deed. Toen ik haar vertelde dat ik uitvaartleider ben keek ze me eerst een beetje vreemd aan. En toen zei ze: he bah, altijd maar verdrietige mensen om je heen, het lijkt me verschrikkelijk!

Het tegendeel is waar, ik vind dat ik het mooiste vak van de wereld heb.

Uiteraard kom ik verdrietige mensen en situaties tegen, maar ook hele mooie momenten. Ik ontmoet dappere en inspirerende mensen en er worden vaak vrolijke herinneringen gedeeld.

Ik ervaar het nog steeds iedere dag als een eer deze mensen te mogen ondersteunen, om de uitvaart vorm te geven naar de wens van de overledene en de familie.

Zo hebben wij laatst een uitvaart mogen verzorgen voor een meneer die de uitdrukkelijke wens had om de uitvaart in besloten kring te laten plaatsvinden. Alleen voor zijn familie en een paar hele goede vrienden.

Het ging om totaal 15 personen. Wij hebben in overleg met de familie er voor gekozen om de bijeenkomst in de koffiekamer te houden. Voor 15 personen is de aula wel heel groot en dat kan dan minder intiem aanvoelen.

In de koffie kamer is de sfeer een stuk informeler, er staan zitjes en wat sta tafels. En er is een mooie plek waar de kist kon staan, zodat meneer zich tijdens de bijeenkomst
in het midden van zijn familie zou bevinden. 

De bijeenkomst was informeel, intiem en erg warm. Op het scherm werden foto’s getoond, de favoriete muziek van meneer werd op de achtergrond afgespeeld, en er werden lekkere drankjes en hapjes geserveerd. Ook werden herinneringen met elkaar gedeeld en gedichten voorgelezen. Er werd gehuild en soms gelachen.

De kleinkinderen konden lekker rond wandelen in de ruimte, kleuren en spelen.

Aan het einde van de bijeenkomst heeft de familie zich in een warme kring om meneer gevormd en werd zijn lievelingsnummer gedraaid. Aan het einde van het muziekstuk werd meneer de zaal uitgereden en was het moment van afscheid daar.

Toen ik met de weduwe naar de uitgang van het crematorium liep, zei ze: “Dank je wel, het was echt goed, precies zo als hij gewild had, het paste helemaal bij hem…”.

Een mooier compliment is er voor mij niet. Wat heb ik toch een mooi en bijzonder vak…

Majon Heesen was uitvaartverzorger bij Yarden.

Cookies