Begin vandaag al met uw levensverhaal op te schrijven

Schrijf uw levensverhaal en begin vandaag al

Heeft u wel eens gedacht over het schrijven van uw levensverhaal? Voor uzelf, voor uw vrienden, voor uw kinderen en straks ook uw kleinkinderen? Denkt u er dan over om nu te beginnen met schrijven? Of voelt u de neiging te wachten tot het leven wat meer af is?

Dat laatst klinkt heel logisch. We houden van ronde verhalen, met een duidelijk begin en een duidelijk einde. Er is slechts 1 probleem: u kunt geen boek meer schrijven als het leven voorbij is.

Begin vandaag al aan uw biografie

Begin daarom nu met het schrijven van uw levensverhaal. Zonder tijdsdruk, met uw herinneringen nog relatief vers in het geheugen. Beschouw het als een nieuwe hobby, een perfecte bezigheid voor de zondagmiddag of juist de dinsdagavond als de kinderen in bed liggen. U kunt zich richten op de periodes van uw leven waar i graag aan terug denkt of waar u toevallig mee geconfronteerd wordt in het leven. Moet u de zolder opruimen, omdat het dak geïsoleerd wordt? Neem dan die oude doos met schoolagenda’s en fotoalbums mee naar beneden. Kom u toevallig uw eerste liefde tegen op straat? Maak meteen een koffieafspraak en neem uw notitieboekje mee (of zet stiekem de voicerecorder op uw smartphone aan). Spelenderwijs verzamelt u op deze manier uw herinneringen.

Maar ik heb helemaal geen interessant leven

Veel mensen denken dat ze helemaal niks te vertellen hebben. Dat hun leven niet interessant genoeg is. Maar dat is nooit waar. Als u uw leven deelt met mensen die om u geven, is het altijd de moeite waard om uw levensverhaal op papier te zetten. Veel mensen denken bij het schrijven van een boek, meteen aan het publiceren van een boek, maar u kunt je levensverhaal eenvoudig in beperkte oplage laten (af)drukken voor uitsluitend familie en vrienden. En de kleinkinderen zijn straks echt wel benieuwd naar de eerste liefde van opa of oma. Of om te lezen over een leven zonder smartphone.

Maar ik kan helemaal niet schrijven

Kunnen schrijven is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Het gaat erom dat u op ontdekkingstocht gaat. Dat u gaat graven in uw geheugen, tussen uw spullen en op plekken waar u al lang niet meer geweest bent en dat u bijzondere vondsten doet! En ja, die schrijft u dan vervolgens op, maar over vorm en stijl hoeft u zich nog geen zorgen te maken. In ieder geval niet in die eerste fase van het schrijven van uw levensverhaal. Natuurlijk kunt u als u uw levensverhaal gereconstrueerd hebt hulp inschakelen om de rode draad te vinden, een structuur op te bouwen en een goed leesbaar verhaal op papier te krijgen.

Kunt u wel wat hulp gebruiken?

Bent u enthousiast geworden over het schrijven van uw levensverhaal, maar kunt u wel wat hulp gebruiken. Lees dan ook mijn volgende blogs voor een stappenplan, tips en inspiratie. Wilt u graag persoonlijke hulp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op via mail@eenboekjeopen.com. Ik ben nieuwsgierig naar elk verhaal!

Schrijf uw levensverhaal samen met anderen

Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn en uw levensverhaal op papier zetten vergt een behoorlijk portie doorzettingsvermogen. In de Facebook community van Een Boekje Open - kan iedereen vragen stellen, ervaringen delen, feedback op geschreven werk vragen of elkaar tips geven. Iedereen is welkom, dus meld u snel aan.

Silvie Kamphuis is schrijfster van de boeken Niet van iedereen en Hoe bouw je een hunebed? En ze is oprichter van Een Boekje Open - biografieën en verhalen.

Lees de volgende tip hoe u uw levensverhaal kunt opschrijven: Herinnert u uw geboorte nog?

Cookies