Uitvaartverzorger Iede Hoorn waardig afscheid

Een waardig afscheid

De dood is onderdeel van het leven, daar was Iede zich al vroeg van bewust. Na 10 jaar in de luchtvaart te hebben gewerkt, gooit hij het roer om. Sinds 2 jaar zet hij zich bij Yarden met hart en ziel in om mensen een waardevol afscheid te geven.

Ik was een jaar of 15 toen mijn docent levensbeschouwing een excursie naar een uitvaartcentrum organiseerde. Dit onder het mom ‘de dood hoort nu eenmaal bij het leven’. Waar veel klasgenoten het ‘eng’ vonden, wilde ik juist het naadje van de kous weten. Ik vond alles reuze interessant. Maar daar iets mee doen, deed ik niet.

Ik ging sociaal pedagogisch werk studeren en belandde vervolgens in de luchtvaart. 10 jaar lang werkte ik daar met plezier, maar toch knaagde er iets. Steeds vaker miste ik het om daadwerkelijk mensen te helpen, te ontzorgen.

Alles veranderde zo’n 2 jaar geleden, toen ik naar de sportschool fietste. Mijn oog viel per toeval op een groot bord langs de weg waarop stond dat er een nieuw uitvaartcentrum in de buurt werd gebouwd. Mijn gedachten gingen direct naar de schoolexcursie van vroeger waarbij we het uitvaartcentrum bezochten. En hoe fascinerend ik dat vond. Opeens vielen de puzzelstukjes op z’n plek. Ik moest de uitvaartbranche in.

Steentje bijdragen

Inmiddels werk ik zo’n twee jaar bij Yarden als uitvaartverzorger. Een schot in de roos: nu kan ik daadwerkelijk mensen ondersteunen. Mijn hoofdvraag bij alles wat ik doe is: hoe kan ik – samen met de nabestaanden én mijn collega’s – ervoor zorgen dat iemand een waardevol afscheid krijgt? Het doet me deugd om daar een steentje aan bij te dragen, hoe klein dat steentje soms ook is.

Wat me eveneens aanspreekt, is dat ik in dit werk te maken krijg met verschillende mensen en allerlei culturen. Zo staat de eerste keer dat ik een Surinaamse begrafenis mocht leiden me nog helder voor de geest. Prachtig om een bazuinkoor op de begraafplaats te zien spelen, met dansende mensen om de kist.

Authenticiteit als kracht

Ik geloof er heilig in dat wij bij Yarden betekenis kunnen creëren. Daarbij is belangrijk dat ik niet alleen heel goed luister naar de wensen van klanten, maar bovenal trouw blijf aan mezelf en mijn authenticiteit behoud.

Ik probeer me zo goed mogelijk in te leven in de nabestaanden en te zoeken naar het menselijke aspect. Een uitvaart leiden, moet geen kunstje worden. Mijn warmte en oprechte interesse zijn mijn kracht. Daarmee kan ik het verschil maken. En dat hoop ik nog heel lang te mogen doen.

Iede Hoorn is uitvaartverzorger en is geportretteerd in ons Klantverslag 2017.

Cookies