Opa wil gecremeerd worden

Anneke vertelt dat ze nog nooit een begrafenis heeft geregeld en ze ook geen idee heeft wat haar opa precies voor begrafenis wilde. Dat ze niet eens weet of hij wel begraven wil worden en niet voor een crematie zou kiezen. Uitvaartverzorgster Simone stelt haar gerust. "Je opa was verzekerd bij ons, hij heeft dat bij ons allemaal aangegeven op een speciaal uitvaartwensenformulier. Hij heeft daarop vermeld dat hij gecremeerd wil worden." "Gecremeerd? En wat moet er dan met zijn as gebeuren?"

n In juni verscheen 'Van Schokland gekomen' van Mario Withoud. Een roman over de strijd om het bestaan, over vooroordelen, eenzaamheid en doorzetten. Over dat wat vroeger gebeurde en nog altijd gebeurt. In een paar hoofdstukken van het boek komen Yarden en haar diensten voor. Deze hoofdstukken vormen een aaneensluitend geheel. We publiceren ze hier in 3 delen. Dit is het 2e deel.

2017, juli, Lelystad

Anneke weet niet wat ze moet doen. Haar vader om raad vragen kan ook niet, want die is geen schim van zichzelf. Haar vader Wally, die altijd kalm bleef, altijd wist wat er moest gebeuren, altijd handelend optrad, is nu verstard en verward... Op alles wat Anneke hem vraagt, reageert hij schouderophalend en mompelend dat het hem allemaal niets meer uitmaakt. En Anneke heeft echt geen idee wat er gaat gebeuren en hoe dat moet gebeuren. Haar opa Walter was van een generatie die niet over dood en begraven praatte.

Hoewel het precies op de afgesproken tijd is, schrikt Anneke toch als de bel gaat. Van de zenuwen struikelt ze bijna over haar eigen voeten als ze de deur opendoet. "Allereerst gecondoleerd", zegt de vriendelijke en beleefde vrouw die binnenkomt. De vrouw heeft een donkerbruine broek aan met bijpassend jasje, haar lange blonde haar zit in een paardenstaart. "Simone Blok, van uitvaartorganisatie Yarden", stelt ze zich voor.

Alles aangegeven op een uitvaartwensenformulier

Anneke en Simone gaan aan Annekes eettafel zitten, in de woonkamer waar ook haar keukenblok staat. Anneke vertelt dat ze nog nooit een begrafenis heeft geregeld en ze ook geen idee heeft wat haar opa precies voor begrafenis wilde. Dat ze niet eens weet of hij wel begraven wil worden en niet voor een crematie zou kiezen. Uitvaartverzorgster Simone stelt haar gerust. "Je opa was verzekerd bij ons, hij heeft dat bij ons allemaal aangegeven op een speciaal uitvaartwensenformulier. Hij heeft daarop vermeld dat hij gecremeerd wil worden." "Gecremeerd? En wat moet er dan met zijn as gebeuren?"

Simone bladert door haar papieren. "Je opa wil dat die uitgestrooid wordt. Waar heeft hij er niet bij geschreven." "Kan dat zo maar overal, as uitstrooien?" "Laten we niet teveel op de zaken vooruitlopen Anneke, we moeten eerst de uitvaart nog regelen." "Ik weet echt niet hoe dat moet, hoe dat werkt met zo’n uitvaart." "Daar helpen wij van je bij, daar zijn wij voor."

Samen geven ze opa's uitvaart vorm

Samen met Simone geeft Anneke de uitvaart van haar opa vorm. Op hun gemak nemen ze stap voor stap alles door. "Natuurlijk is Lelystad een van de mogelijke plekken voor de uitvaart", zegt Simone, "maar als jij zegt: mijn opa komt uit Amsterdam dus ik wil dat het afscheid en de crematie daar is, kan dat ook." Anneke heeft nog geen idee hoeveel mensen er zullen komen dus ook niet hoe groot de benodigde ruimte is voor de plechtigheid. Ze denkt dat er wel 50 mensen zullen komen. "Stel nou dat je signalen krijgt dat het er meer worden, dan kunnen we het altijd omzetten naar een grotere zaal", stelt Simone.

Regelmatig twijfelt Anneke over beslissingen die ze moet nemen. Telkens stelt de vrouw haar gerust dat er altijd nog zaken gewijzigd kunnen worden als bijvoorbeeld Anneke’s vader zaken anders wil. Zo is er de muziek die Opa Walter op zijn uitvaart wil horen: 3 jazznummers die niet bepaald ballads van Chet Baker zijn. Anneke herinnert zich dat haar vader toen hij klein was, gek werd van zoals hij het noemde ‘de zenuwelijerige jazz’ die zijn vader, haar opa, draaide. "Ook dat kunnen we later nog veranderen hoor", zegt Simone. Een geruststelling, vindt Anneke.

Een goed afscheid helpt je verder met je leven

Tijdens de bespreking maken ze ook een praatje over andere zaken. Anneke vertelt dat zij journalist is. "Ik doe eigenlijk hetzelfde als jij", zegt Simone. "Er is een onderwerp, een verhaal of gebeurtenis, en die willen zowel jij als ik goed in beeld brengen. Een uitvaart is een persoonlijke gebeurtenis, en die wil ik zo goed mogelijk in beeld brengen, volgens de wensen van de overledene. En doordat elke persoon net iets anders als een ander is, is elke uitvaart anders. Het is voor mij en voor Yarden belangrijk, dat elke keer weer zo goed, mogelijk te doen, de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken."

"Het lijkt mij een erg zware baan", zegt Anneke. "Natuurlijk krijg ik te maken met mensen die iets ingrijpends, iets verdrietigs meemaken, maar ik vind het mooi om mensen op dat moment zo veel als ik kan te helpen. Ze een bepaalde zorg niet zozeer uit handen te nemen als wel ze daarbij te ondersteunen, een zorg met ze te delen. Dat voor ze uit te voeren zodat ze aan de uitvaart zoveel mogelijk herinneringen hebben die bij de overledene passen. Ons doel is dat een persoonlijk afscheid voor iedereen, bereikbaar én betaalbaar moet zijn. Een goed afscheid helpt je namelijk verder met je leven." "Ja, dat las ik op jullie website", zegt Anneke droog.

Dit is het 2e deel van een 3-delige blogserie. Volgende week verschijnt het 3e en laatste deel. Mario Withoud is schrijver en dichter. Bent u benieuwd naar de afloop? De roman 'Van Schokland gekomen' van Mario Withoud is te bestellen voor € 14,95 (exclusief verzendkosten) bij de uitgeverij. Stuur hiervoor een mail naar: bestel@de12deprovincie.nl

Lees deel 1: Van Schokland gekomen

Cookies