Van Schokland gekomen

Annekes vader zit op de bank als Anneke zijn huiskamer binnen komt. Ze loopt naar hem toe. Haar vader is grauw. Zit krom, ineengedoken. Zijn normaal zo keurig gekamde haar zit door de war. Sinds de dood van haar moeder heeft ze haar vader niet meer zo verslagen meegemaakt. "Gaat het, pap?"

In juni verscheen "Van Schokland gekomen" van Mario Withoud. Een roman over de strijd om het bestaan, over vooroordelen, eenzaamheid en doorzetten. Over dat wat vroeger gebeurde en nog altijd gebeurt. In een paar hoofdstukken van het boek komen Yarden en haar diensten voor. Deze hoofdstukken vormen een aaneensluitend geheel. We publiceren ze hier in 3 delen. Elke week verschijnt een nieuw deel.

2017, juli, Lelystad

Als Anneke haar telefoon oppakt, is het net 08.15 uur. Ze staat op het punt om naar haar werk te gaan. Het is haar vader Wally, die na het zeggen van zijn naam direct zwijgt en dan overgaat in een zacht jammerend gekreun dat op huilen lijkt. "Pappa, pappa, wat is er?!" vraagt Anneke bezorgd.
"Mijn vader, je opa is dood", zegt Wally.
"Oh pap, wat erg! Wat is er gebeurd? Hoe is het gebeurd?"
"Vannacht. In zijn slaap. Toen hij vanochtend niet aan het ontbijt verscheen, zijn ze op zijn kamer gaan kijken en daar hebben ze hem gevonden."
"Wat erg!"
"Ze hebben mij net gebeld. Er moet nu van alles geregeld worden, maar dat lukt mij niet. Het raakt me erger dan ik had verwacht."
"Ik bel even mijn werk om te zeggen dat ik later kom en dan ben ik binnen een kwartier bij je."

Annekes vader zit op de bank als Anneke zijn huiskamer binnen komt. Ze loopt naar hem toe. Haar vader is grauw. Zit krom, ineengedoken. Zijn normaal zo keurig gekamde haar zit door de war. Sinds de dood van haar moeder heeft ze haar vader niet meer zo verslagen meegemaakt. "Gaat het, pap?" Hij schudt nee.

Hij was gewoon op

Anneke buigt zich voorover en omhelst haar vader zo goed als het gaat. "Het was mijn opa en jouw vader", zegt ze, "maar wat dokters, verplegers en wij ook probeerden… Het resultaat was hetzelfde: opa bleef achteruit gaan, hij was gewoon op. Al wilden we allemaal zo graag een opleving."

Haar vader maakt zich voorzichtig los uit Annekes omhelzing, gaat wat recht op zitten, fatsoeneert met zijn vingers zijn haar wat en zegt dat ook hij dit zag aankomen. Dan zakt hij weer in. Binnen de kortste keren is zijn gezicht nat en komt er alleen nog een laag klagelijk geluid uit hem.
"Ik kan het niet aan. Er zijn teveel doden inmiddels, te veel voor mij om nog te kunnen verwerken. Eerst je zus…"
"Bettie is al zo lang geleden. Ik ben nu over de 30 en toen ik geboren werd, was Bettie al dood."
"De dood van je kind vergeet je nooit."
"Ja…"
"Toen ging je moeder en nu is je opa dood…" Haar vaders huilen kan Anneke niet anders dan hartverscheurend noemen.

Voor het eerst zijn de rollen omgedraaid

"Rustig maar pappa, rustig maar pappa." Ze weet niet wat ze moet zeggen, anders moet doen om de man te troosten die haar zo vaak getroost heeft. Ze realiseert zich ineens dat voor het eerst in haar leven de rollen omgedraaid zijn. Hoe ze die rol moet vervullen weet ze niet. Daarom doet ze maar wat haar hart haar ingeeft en haar daarbij verstandig lijkt om te zeggen.

"Opa was gewoon op, pappa. Dat hij minder kon qua bewegen, kon opa nog accepteren, maar niet dat hij dingen slecht kon onthouden. Eigenlijk alleen nog de krant kon lezen, bij langere teksten ontschoot hem na 2 pagina’s wat het begin ook al weer was. En dat voor een man die in zijn leven honderden plannen, nota’s en andere beleidsstukken had geschreven… 'Ik heb meer geschreven dan Gerard Kornelis van het Reve’, zei opa wel eens."

Wil jij Yarden bellen?

Haar vader lijkt die woorden niet tot zich door te laten dringen. Anneke loopt naar de keuken en komt terug met een glas water. Haar vader neemt daar kleine slokjes van. Naast haar vader op de bank wacht Anneke tot die weer iets zegt. Na een kwartier onderbreekt haar vader de stilte. "Wil jij Yarden bellen?" vraagt hij Anneke.
"Yarden? Wie of wat is dat?"
"De uitvaartverzekeraar van je opa. Zij regelen alles. Ook de begrafenis. Dat hebben ze bij je moeder keurig gedaan."

Verder lezen?
Lees het vervolg op deze blog over "Van Schokland gekomen": Opa wil gecremeerd worden.

Mario Withoud is schrijver en dichter. Bent u benieuwd naar de afloop? De roman "Van Schokland gekomen" van Mario Withoud is te bestellen voor 14,95 (exclusief verzendkosten) bij de uitgeverij. Stuur hiervoor een mail naar: bestel@de12deprovincie.nl

Cookies