Welke uitvaartverzekering past bij mij?

Welke uitvaartverzekering past bij mij?

Er bestaan verschillende soorten uitvaartverzekeringen: waaronder bijvoorbeeld de kapitaaluitvaartverzekering, natura sommenverzekering en de naturaverzekering. Welke verzekering past bij u? Dat hangt af van uw persoonlijke wensen en situatie.

Graag helpen we u een eindje op weg en zetten de belangrijkste kenmerken van deze uitvaartverzekeringen voor u op een rij.

Kapitaal uitvaartverzekering of uitvaartverzekering in geld

 • De kapitaalverzekering keert bij overlijden een som geld uit aan de erfgenaam met dit kan hij/zij uitvaart regelen.
 • Uw erfgenaam of nabestaanden hebben volledige vrijheid bij de invulling van de uitvaart.
 • Het geldbedrag hoeft niet verplicht aan de uitvaart te worden besteed.

Naturasommen uitvaartverzekering vergoedt uitvaart gerelateerde diensten

De naturasommen verzekering is ook een ‘geldverzekering’, hoewel de nabestaanden geen geldbedrag krijgen uitgekeerd. De verzekeraar vergoedt de uitvaart gerelateerde kosten tot maximaal het verzekerd bedrag. Een korte, heldere uitleg over de naturasommen verzekering:

Natura uitvaartverzekering keert een pakket ‘producten en diensten’ uit

 • De naturaverzekering keert uit in ‘pakket producten en diensten’. Deze uitvaartverzekering noemt men ook wel pakketverzekering. U kiest vooraf een pakket uitvaartdiensten en uitvaartproducten. Zo legt u eigenlijk al precies vast hoe uw uitvaart eruit zal zien.
 • Het verzekerd bedrag wordt uitgekeerd aan de uitvaartverzorger die de uitvaart verzorgt.
 • Uw nabestaanden hebben geen vrijheid bij het invullen van de uitvaart, deze staat al vast.
  Daar tegenover staat dat ze vaak ook minder zaken moeten regelen omdat de uitvaartverzorger de uitvaart regelt zoals vastgelegd in de polis.
 • Nabestaanden voor extra kosten komen te staan, tenzij zij zelf aanvullende wensen hebben voor uw uitvaart. Deze aanvullende wensen moeten zij dan zelf betalen.

Combinatie uitvaartverzekering

Veel verzekeraars bieden ook een combinatie van natura-sommen een kapitaal.

 • Bij uw overlijden keert de verzekeraar een deel uit als natura sommen uitvaartverzekering door vergoeding van uitvaart gerelateerde diensten en producten.
 • Vanuit de kapitaalverzekering komt een geldbedrag vrij voor extra mogelijkheden, bijvoorbeeld een uitgebreidere catering of luxere grafkist.
 • Het geld uit de kapitaalverzekering is vrij besteedbaar en hoeft dus niet verplicht te worden besteed aan de uitvaart.

Wat past bij uw persoonlijke situatie? Tips die u wellicht helpen bij de keuze voor een verzekering

 1. Wilt u dat de verzekeraar uitkeert in geld of diensten?
  Bespreek met uw partner, kinderen of andere familieleden en vrienden in hoeverre zij bij uw overlijden in staat of bereid zullen zijn om zaken zelf te regelen. Maar bedenk ook bij welke situatie u zichzelf het prettigst voelt. Ofwel denk alvast na over uw uitvaartwensen.
 2. In verschillende levensfases heeft u wellicht ook andere ideeën en wensen bij een uitvaart. Onderzoek eens bij verzekeraars wat de mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld zaken in uw polis aan te passen. De polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar en soort verzekering. Geeft de verzekeraar u de vrijheid om bijvoorbeeld het verzekerd bedrag aan te passen? Of om gedurende de looptijd te kiezen voor een andere manier van uitkeren?
 3. Bent u op zoek naar een goedkope uitvaartverzekering? De premie van de verzekering verschilt per persoon en is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zoals bijvoorbeeld de hoogte van het verzekerd bedrag, de premielooptijd en uw leeftijd. Ook worden er bij het afsluiten van een uitvaartverzekering gezondheidsvragen gesteld. Over het algemeen geldt: hoe gezonder en jonger, hoe lager de premie in de meeste gevallen zal zijn. Het betekent dus niet dat de goedkoopste uitvaartverzekering voor alle leeftijden de goedkoopste optie is.
 4. Kiest u het liefst voor een verzekeraar die u grote vrijheid en flexibiliteit geeft? Of vindt u de kwaliteit van de uitvaartzorg belangrijk? Uw wensen bespreken met uw vrienden en naasten helpt u misschien bij de keuze. Welke ervaringen hebben zij met verzekeraars?
 5. Vindt u het belangrijk dat uw erfgenamen het bedrag volledig besteden aan de uitvaart? En geeft u hun hierin alle vrijheid? Dan is er een grote kans dat uw voorkeur uit gaat naar een kapitaalverzekering. Niet alle uitvaartverzekeraars keren uw verzekerd bedrag uit in geld. Het is dus raadzaam hierop te letten voordat u een verzekering afsluit.
 6. Vindt u het belangrijk dat uw polis wordt gecorrigeerd voor inflatie? Onderzoek dan welke verzekeraars de mogelijkheid tot indexeren aanbieden. Daarnaast is het belangrijk op welke wijze de inflatie correctie wordt berekend en toegepast. Kijk hier ook naar.
 7. Uitvaartverzekering afsluiten voor uw gezin? Vergelijk de voorwaarden van de verschillende verzekeraars. Sommige verzekeraars bieden aan om uw kind gratis mee te verzekeren tot 18 of 21 jaar. De leeftijden en voorwaarden verschillen.

  Afscheidsfeest met champagne, natuurbegraafplaats of crematie in het buitenland?

  Bij de keuze voor een uitvaartverzekering denkt u waarschijnlijk automatisch aan uw begrafenis of crematie. Het is voor uw nabestaanden fijn als zij weten hoe u uw uitvaart wenst. Heeft u bijvoorbeeld een voorkeur voor een bepaalde natuurbegraafplaats? Leg dit dan alvast vast in uw wensenlijst. Een uitbundig afscheidsfeest met champagne en muziek? Probeer alvast na te denken over uw uitvaartmuziek. Ook als u nu al weet dat u een crematie in het buitenland wenst zijn er al bepaalde zaken waar u over na kunt denken. U kunt uw uitvaartwensen snel en eenvoudig registreren bij Yarden.

  Cookies