“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Een afscheid op zijn manier

26 mei 2015
Column 'Een afscheid op zijn eigen manier' van Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts.

Enige tijd geleden kreeg ik een verzoekje of ik langs wilde komen om alvast een uitvaart te bespreken. Aangekomen op de plaats van bestemming waren de vader en moeder aanwezig, zijn zus en zwager en zijn beide dochtertjes.

Al snel blijkt, zoals moeder vertelt, dat hun zoon al een poos ongeneeslijk ziek is. En ze hebben mij gebeld om ‘alvast’ de wensen van hun zoon aan mij kenbaar te maken zodat ze dit op een later moment een stuk rust kan brengen. De zoon ligt boven op bed en is te ziek om bij de bespreking te zijn.

De moeder doet het woord en met af en toe een pauze als de emoties haar keel dichtknijpen. Ze hebben het eigenlijk al helemaal op een rijtje en ze vertelt me wat de bedoeling is. "Er moet ruim voldoende tijd zijn om afscheid van hem te nemen, belangstellenden moeten van gedachten kunnen wisselen en met elkaar en herinneringen kunnen ophalen. En we willen foto’s van hem laten zien, veel foto’s. Deze roepen herinneringen op, herinneringen met een lach en een traan", de moeder laat me alvast, met gepaste trots, de fotopresentatie zien die al grotendeels klaar is. "Hij was iemand met humor, veel humor. Iets wat hij tot het laatst vast heeft kunnen houden. Dit moet absoluut terug komen in zijn afscheid."

Ik stel aan ze voor dat we de avond voorafgaand aan de dag van de plechtigheid naar een locatie gaan waar we ruim de tijd hebben. Geen ‘standaardcondoleance’ maar één op zijn manier. De moeder legt uit dat het een avond moet worden waar ‘zijn voetbalmeiden’ net zolang kunnen blijven als ze willen. Hij is trainer van een damesvoetbalteam, van het team waar ook één van zijn dochters in speelt. Er komt een bloemstuk met een voetbal erin en er moet gelegenheid zijn om te kletsen en foto’s te kijken die op een groot scherm zullen worden getoond. En er moet veel aandacht zijn voor zijn dochters. Zij moeten op een mooie manier terug kunnen kijken op een avond met vrienden en vriendinnen om zich heen waar ze zich gesteund bij voelen. "Rust en ruimte, daar gaan we voor zorgen."

Ze vervolgt haar verhaal en vertelt hoe ze met elkaar hadden bedacht dat de dag van de uitvaart moet worden. "De dag van de uitvaart halen we opnieuw mooie herinneringen op met allen die hem dierbaar waren. Met mooie, humoristische foto’s, zijn muziek, zijn dochters, ‘zijn voetbalmeiden’, zijn ouders, zijn zus en zwager en alle mensen die hem lief waren en die hem liefhadden."

Een afscheid op zijn manier…

Meer columns van Berry Aarts

Meer columns van en informatie over Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts, is te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Berry Aarts en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.