Pakketpolis

Wilt u uw uitvaart goed regelen en heeft u daarvoor een pakketpolis afgesloten? Dan is de informatie op deze pagina voor u van belang.

Wat betekent een pakketpolis voor u?

Met een pakketpolis bent u er zeker van dat we uw uitvaart van A tot Z organiseren. Vanaf het moment van overlijden staan onze professionele uitvaartverzorgers voor uw nabestaanden klaar. Zij regelen een passend en betekenisvol afscheid en maken daarbij gebruik van Yarden diensten en producten binnen uw pakket. Denk bijvoorbeeld aan een uitvaartlocatie, catering en vervoer.

Voordeel pakketpolis

Het voordeel van een pakketpolis is dat u bent verzekerd voor een pakket met daarin een aantal diensten en producten. Dit pakket vertegenwoordigt een bepaalde verzekerde waarde waarvoor Yarden uw uitvaart organiseert. Uw uitvaart wordt uitgevoerd conform de diensten en producten uit uw pakket. Zou u deze diensten en producten zonder een pakketverzekering afnemen, dan betaalt u al snel € 5.000.

Kostenstijging

De diensten en producten van uw pakket worden elk jaar duurder door onder andere inflatie. Daardoor ontstaat er een verschil tussen de verzekerde waarde van uw pakket en de kosten hiervoor. Vanaf 1 januari 2020 komen die kostenstijgingen van diensten en producten voor uw eigen rekening. Dit betekent dat uw nabestaanden moeten bijbetalen om het volledige pakket te behouden, of in overleg met de uitvaartverzorger bepalen welke diensten en producten uit het pakket worden weggelaten.

In de online omgeving Mijn Yarden vindt u de Poliscalculator. Met behulp van de Poliscalculator kunt u berekenen of uw pakketpolis aansluit op uw persoonlijke uitvaartwensen. De Poliscalculator maakt eventuele meerkosten – naar aanleiding van kostenstijgingen - ten opzichte van uw verzekerde pakket vanaf december 2019 inzichtelijk.

Mijn Yarden: poliscalculator

Heeft u nog geen Mijn Yarden? Maak dan een account aan om toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens.

Let op!

De Uitvaartcalculator op de website van Yarden geeft een indicatie van de commerciële tarieven voor een uitvaart. Deze Uitvaartcalculator is bedoeld voor polishouders die (alleen) een sommenpolis hebben. Als u een pakketpolis heeft en de uitvaart wordt verzorgd door een aan Yarden verbonden uitvaartverzorger, dan hoeft u deze tarieven niet te betalen. Uw pakketpolis geeft dan recht op de diensten en producten die zijn vermeld in de rechtenlijst bij uw pakketpolis. De commerciële tarieven moeten alleen worden betaald als u geen pakketpolis bij Yarden heeft of wanneer u naast de diensten en producten uit uw pakketpolis extra diensten en producten wilt afnemen. U betaalt dan alleen voor deze extra diensten en/of producten de commerciële tarieven.

    Rekenvoorbeelden

    Rekenvoorbeeld 1

    Stel:

    • U heeft een AVVL 1993 pakketpolis afgesloten.
    • Deze pakketpolis heeft een verzekerde waarde van € 3.201.
    • U komt te overlijden in 2030
    • De jaarlijkse kostenstijgingen tussen 2020 en 2030 bedragen 1,75%.

    De prijs van het pakket in 2030 is door de kostenstijgingen gestegen naar € 3.874.

    Bij overlijden van de polishouder kunt u:

    Het verschil bijbetalen tussen de pakketprijs in 2030 (€ 3.874) en de verzekerde waarde
    (€ 3.201) = totaal € 673. In deze situatie worden alle diensten en producten in het pakket behouden.

    óf

    Wilt u niet bijbetalen? In overleg met de Yarden uitvaartverzorger wordt bepaald welke diensten en producten uit het pakket voor de verzekerde waarde kunnen worden uitgevoerd. In dat geval moet er voor € 673 aan diensten en producten uit het pakket weggelaten worden. U kiest er bijvoorbeeld voor om de volgauto en de rouwkaarten niet af te nemen.

    Rekenvoorbeeld 2

    Stel:

    • U heeft NUVA Natura-Pakketverzekering Uitgebreid afgesloten.
    • Deze pakketpolis heeft een verzekerde waarde van € 3.728.
    • U komt te overlijden in 2030.
    • De jaarlijkse kostenstijgingen tussen 2020 en 2030 bedragen 1,5%.

    De prijs van het pakket in 2030 is door de kostenstijgingen gestegen naar € 4.391.

    Bij overlijden van de polishouder kunt u:

    Het verschil bijbetalen tussen de pakketprijs in 2030 (€ 4.391) en de verzekerde waarde
    (€ 3.728) = totaal € 663. In deze situatie worden alle diensten en producten in het pakket behouden.

    óf

    Wilt u niet bijbetalen? In overleg met de Yarden uitvaartverzorger wordt bepaalt welke diensten en producten uit het pakket voor de verzekerde waarde kunnen worden uitgevoerd. In dat geval moet er voor € 663 aan diensten en producten uit het pakket weggelaten worden. U kiest er bijvoorbeeld voor om de volgauto en de rouwkaarten niet af te nemen.

    De genoemde inflatiepercentages zijn fictief en kunnen fluctueren. Aan bovenstaande rekenvoorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend.

    Welke kosten moet ik nu betalen?

    Verschil verzekerde waarde en verzekerd bedrag

    Wat is het verschil tussen verzekerde waarde en verzekerd bedrag? Twee begrippen die op elkaar lijken, maar iets anders betekenen. We leggen het u hier uit. Heeft u een pakketpolis en laat u de uitvaart verzorgen door Yarden? Dan maakt u aanspraak op producten en diensten uit uw pakket met de verzekerde waarde die vermeld staat op uw polis. In rekenvoorbeeld 1 is dit de waarde van € 3.201.

    Kiest u voor een andere uitvaartorganisatie dan Yarden? Dan vervalt uw pakket en daarmee ook de verzekerde waarde (= de waarde waarvoor Yarden uw uitvaart conform uw pakket kan uitvoeren). In dat geval vergoeden we een verzekerd bedrag. Uw nabestaanden dienen dan nota’s in en deze worden vergoed tot maximaal het verzekerde bedrag. Dit maximaal verzekerde bedrag vindt u terug in Mijn Yarden. Let op: dit bedrag is lager dan de verzekerde waarde van uw pakket omdat u de uitvaart niet door Yarden laat uitvoeren.

    Brief over pakketpolis in zomer 2019

    In de zomer van 2019 ontvingen onze pakketpolishouders een brief over de omzetting van een pakketpolis naar een sommenpolis in 2007. Gebleken is dat deze omzetting niet volgens de poliswaarden heeft plaatsgevonden. In deze brief kondigden we aan dat vanaf 1 januari 2020 kostenstijgingen voor rekening van de polishouders komen. De meest gestelde vragen leest u hier.

    De Kamer heeft over deze brief vragen gesteld aan de minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Lees de reactie van de minister.

    Bezwaar gemaakt in het verleden

    Heeft u in het verleden bezwaar gemaakt tegen de omzetting van uw pakketpolis in een sommenpolis? En heeft Yarden daarop toegezegd dat na uw overlijden uw nabestaanden kunnen kiezen voor uw pakket of voor een som (= bedrag)? Met de som kunnen onderdelen van uw uitvaart worden betaald. Hoewel u een pakketpolis heeft, blijft die keuzemogelijkheid bestaan.

    Extra Yarden verzekering

    Heeft u tussen 2007 en 30 juni 2019 een extra verzekering bij ons afgesloten omdat de kosten voor uw uitvaartwensen boven het verzekerd bedrag uitkwamen? Neemt u dan contact met ons op. We kijken dan samen met u naar uw uitvaartwensen en uw verzekering. Tegenwoordig bekijkt u eenvoudig zelf of u voldoende verzekerd bent. In Mijn Yarden geeft de Poliscalculator een indicatie van de kosten voor de door u gewenste uitvaart. De Poliscalculator geeft ook de mogelijkheid om extra diensten en producten buiten uw pakket te kiezen. Wanneer u naast de diensten en producten uit uw pakketpolis extra diensten en producten wilt afnemen, betaalt u alleen voor deze extra diensten en/of producten de commerciële tarieven. De Poliscalculator hanteert deze tarieven.

    Uitvaart geregeld tussen 2007 en 30 juni 2019

    Heeft u een uitvaart geregeld voor iemand die verzekerd was bij Yarden met een pakketpolis die in 2007 is omgezet door ons? Wilt u weten of u niet had hoeven bijbetalen als de uitvaart conform het pakket was gegaan? Neemt u dan contact met ons op.


    Heeft u vragen over dit onderwerp?

    • Bel gratis 0800 1292
    • Kies optie 1 in het menu
    • Of stel een vraag via chat:

    WEBCHAT

    Ma t/m vrij: 8.00 - 20.00 uur.
    Zat: 8.00 - 17.00 uur.

    Lees meer

    Meer weten over dit onderwerp? Lees ook de overige informatie:

    Pakketpolis brief juli 2019
    Verschil pakketpolis en sommenpolis
    Veelgestelde vragen