“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Een beetje onzeker

26 mei 2015
Column 'Een beetje onzeker' van Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts.

Nadat ik gebeld word in verband met een melding van overlijden ga ik op weg. De deur wordt opengedaan door een vriendelijk ogende dame. Ik condoleer haar en volg haar de kamer in. Eenmaal binnen vertelt ze over haar zojuist overleden vader en de intensieve zorg die ze altijd voor hem heeft gehad.

“Hij is er altijd voor mij geweest en de laatste jaren ben ik er voor hem geweest”, zegt ze met tranen in haar ogen. “Het voelt zo goed dat ik dit nog voor hem heb kunnen betekenen” vervolgt ze haar verhaal. “Er is echter één dingetje waar ik mee zit”.

Ik vraag haar waar ze precies op doelt en of ik haar hiermee wellicht kan helpen. “Misschien klinkt het een beetje raar maar ik weet niet of ik het allerlaatste stukje van zijn verzorging ook zelf kan doen, het maakt mij namelijk een beetje onzeker”.
“Dat is helemaal nergens voor nodig, dat onzekere. Jij kan dit en gaat ook het laatste stukje volbrengen” stel ik haar gerust.

Nadat we ons gesprek in alle rust hebben afgerond spreek ik met haar een tijdstip af waarop ze verwacht wordt bij het uitvaartcentrum.

Daar aangekomen begeleid ik haar naar haar vader. Ze kijkt me enigszins vertwijfeld aan en ik knik geruststellend dat ze verder kan lopen. Samen met mijn collega’s verzorgt ze haar vader, eerst nog wat schuchter maar naarmate het vordert wordt ze steeds vrijer. Ze kleedt hem liefdevol aan, kapt zijn haar zodat het zit zoals het altijd zat. Als laatste zet ze zijn bril op. “Zo pa” zegt ze, “dat heb ik toch maar mooi gedaan. Je ziet er weer uit zoals ik je altijd heb gekend. Een echt heertje”

Van een afstandje kijk ik toe. Als ze klaar is kijkt ze me met een grote glimlach aan. “Je hebt gelijk gehad …. ik kon het, heb het gedaan en ben best wel trots op mijzelf, dank je wel voor het vertrouwen”. Ik knik instemmend en met een brede glimlach op haar gezicht kijk ze nog een keer naar haar vader, geeft hem een kus op zijn voorhoofd en zegt “dag pa, tot gauw”.

Meer columns van Berry Aarts

Meer columns van en informatie over Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts, is te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Berry Aarts en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.