“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Geen poespas

26 oktober 2015
Column 'Geen poespas' van Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts.

Bij de voordeur wacht een meneer op leeftijd me al op en neemt me mee naar binnen. Hij vertelt me onder het genot van een kop koffie lieve verhalen over zijn echtgenote. Geboeid luister ik naar hem en hoor hoe ontzettend gek ze op elkaar waren, wat ze allemaal samen hebben meegemaakt en dat ze die ochtend rustig is ingeslapen.

Ik vraag hem of ze nog bepaalde wensen kenbaar heeft gemaakt aangaande  haar uitvaart . “Nou”, zegt hij zachtjes, “eigenlijk heeft ze alleen maar aangegeven dat ze het eenvoudig wil, eenvoudig en zonder poespas. Voor de rest weet ik het niet zo goed”.

Ik vertel hem dat dit eigenlijk alles zegt over de uitvaart van zijn geliefde. Het zijn maar een paar woorden maar ze zeggen zoveel.

Het gesprek gaat verder en samen bekijken we alle mogelijkheden met eenvoudig en zonder poespas in ons achterhoofd. Na 3 koppen koffie hebben we alles doorgenomen en nemen we afscheid van elkaar.

De dag van de uitvaart verloopt exact zoals we het voor ogen hadden. Hij vertelt tijdens de plechtigheid over zijn lieve vrouw. We luisteren naar prachtige muziek waar ze beiden van hielden. Tijdens de muziek draait een diavoorstelling met mooie beelden. Ontroerende herinneringen uit hun leven. Ik zie tranen in zijn ogen. Ook tranen in de ogen van mensen die hem dierbaar zijn en voor wie zij, zijn echtgenote waar ze nu afscheid van moeten nemen, zo ontzettend dierbaar was. Tijdens het laatste muziekstuk lopen we de koffiekamer in. Koffie met een tompouce, daar hield ze zo van.

Wanneer alle belangstellenden zijn vertrokken en de echtgenoot vele handen heeft geschud, knuffels en complimenten heeft ontvangen, lopen we samen naar de uitgang. Eenmaal bij de auto aangekomen geeft hij mij een hand, kijkt me diep in de ogen en zegt: “Nooit geweten dat eenvoudig zo bijzonder kon zijn”.

Meer columns van Berry Aarts

Meer columns van en informatie over Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts, is te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Berry Aarts en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.