“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Indrukwekkende stilte

25 september 2015
Column 'Indrukwekkende stilte' van Yarden uitvaartverzorger Eelke Lap.

Een uitvaart organiseren van iemand die helemaal geen familie, kennissen of vrienden heeft is best lastig. Zo werd ik geroepen om de uitvaart te verzorgen van een oude mevrouw zonder familie en vrienden. Zij moest, zo had ze vastgelegd, worden begraven in het graf bij haar ouders.

Het betrof hier een vrijgezelle dame die in haar eentje in een rijtjeshuis woonde. Zij leefde een teruggetrokken leven en het was ook niet gemakkelijk om contact met haar te maken, zo vertelde één van de buren die de taak op zich had genomen de uitvaart samen met mij te regelen.

De begrafenis werd vastgelegd op een zaterdag, rechtstreeks vanaf het adres van opbaring naar de begraafplaats. De buurvrouw zou achter de rouwauto aanrijden naar de begraafplaats.

Zaterdagochtend om 8.00 uur kreeg ik een telefoontje van de buurvrouw. Ze was ziek en niet in staat om mee te gaan naar de begrafenis. De chauffeur van de rouwauto en ik gingen samen onderweg naar de begraafplaats om op het afgesproken tijdstip met de grafdelver aanwezig te zijn.

Bij de ingang van de begraafplaats stonden 6 jonge studentendragers klaar om mevrouw te begeleiden naar het graf. Aangekomen bij het graf zetten de dragers de kist op het graf en zijn rond het graf blijven staan. Normaal gesproken vertrekken zij als de kist op het graf wordt gezet en gaat de plechtigheid bij het graf beginnen.

Ik heb altijd, in geval van nood, een aantal gedichten bij me die geschikt zijn om voor te dragen bij een open graf. Na het voorlezen van het gedicht, tijdens het dalen van de kist was het indrukwekkend stil.

Slechts het geruis van de bomen en het zingen van de vogels was te horen. Zonder dat we dat hadden afgesproken zijn we enige tijd blijven staan zonder ook maar één woord te zeggen.

In stilte liepen we terug naar de uitgang waarna één van de jonge dragers zachtjes fluisterde "dit zal ik nooit meer vergeten."

Waarin een kleine uitvaart groots kan zijn!

Meer rouwgedichten

Meer columns van Eelke Lap

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Eelke Lap, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Eelke Lap en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.