“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Een lege cocon als afscheid

24 september 2015
Column 'Een lege cocon als afscheid' van Yarden uitvaartverzorger Eelke Lap.

Het ergste wat ouders en grootouders kan overkomen, is als zij een van hun kinderen of kleinkinderen moeten begraven. Ongeloof, onbegrip, boosheid en ontkenning; allemaal heftige emoties. Zo'n verlies blijft je je hele leven bij.

Als je als uitvaartverzorger te maken krijgt met het overlijden van een kind, word ik geraakt door die enorme impact die dat heeft op ouders, onderlinge relaties en op de familie. Zo kwam ik bij een jong echtpaar dat net hun voldragen baby tijdens de bevalling had verloren.

Ik voelde de verslagenheid van de ouders en zag hoe zwaar het voor hen was. Maar van mij als uitvaartverzorger wordt op dat moment wel verwacht dat ik professioneel optreed en adequaat handel. Zeker niet gemakkelijk.

Thuis bij de ouders vertelden zij wat er was gebeurd. Ik luisterde goed naar hun verhaal. Eén van de dingen waar ze al snel uit waren, was het kistje. Zij wilden een kinderkistje in de vorm van een cocon. Een cocon die herinnert aan vlinders. Toen ik later die dag naar huis reed, dacht ik hier over na. Ik wilde graag wat extra’s voor deze mensen betekenen, wilde ze iets geven, juist in deze periode waarin ze eigenlijk kraamcadeautjes moeten krijgen, maar nu letterlijk met lege handen staan.

Terwijl ik dat overdacht, reed ik langs een vlindertuin en kwam op het idee om iets met het symbool van vlindertjes te doen. Ik liep naar binnen, legde de situatie uit en vroeg of zij een lege cocon hadden waaruit een vlinder was gekropen. Die hadden ze! Een lege cocon van circa 10 centimeter lang.

Thuisgekomen legde ik deze cocon in een klein houten doosje. Mijn vrouw versierde de buitenkant met papieren vlindertjes. Op de dag van de uitvaart heb ik dit aan de ouders meegegeven, als verwijzing naar het kistje van hun kindje. Een herinnering aan het afscheid van de kleine. Misschien dat dit geschenkje ertoe kan bijdragen dat de ouders later toch met een goed gevoel kunnen terugkijken op deze gebeurtenis. Dat ze toch weer verder kunnen. Ik hoop het.  

Meer columns van Eelke Lap

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Eelke Lap zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Eelke Lap en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.