“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Nagels lakken

17 mei 2015
Een column van Astrid Wouda, Yarden & Wouda, Uitvaartzorg Purmerend over hoe 2 zussen zelf hun overleden moeder verzorgden.

Het liefst herinneren we onze geliefden zoals ze er tijdens hun leven uitzagen. Het is dan ook van belang dat uitvaartmedewerkers er bij de verzorging rekening mee houden hoe de overledene er in het dagelijks leven uitzag.

Make-up en haar

Twee zussen vertelden hoe hun moeder altijd veel aandacht besteedde aan haar uiterlijk. Zij vonden het bij haar laatste verzorging dan ook heel belangrijk dat alles zou kloppen. Een van de zussen wilde graag helpen bij het aanbrengen van de make-up en het verzorgen van haar moeders haar. De andere zus reageerde in eerste instantie geschokt en voelde angst om hierbij aanwezig te zijn, maar wilde haar zus wel graag steunen. Zo spraken we af dat ze in de aangrenzende kamer bij het uitvaartcentrum zou wachten.

Zelf nagels lakken

Terwijl haar zus bezig was, dronken we een kopje koffie. Nieuwsgierig luisterde ze naar de gesprekken die haar zus met de uitvaartverzorgster voerde. Langzaam liep ze naar de deuropening en keek naar haar moeder. Stapje voor stapje kwam ze dichterbij en overwon ze haar angst, en tot mijn grote vreugde vroeg ze op het laatst of ze zelf de nagels van haar moeder mocht lakken.

Laatste gebaar

Toen de zussen tevreden waren over hoe hun moeder lag opgebaard, gingen zij naar huis. Bij de deuropening kreeg ik een omhelzing. Ze vertelden hoe blij ze waren dat ze dit stukje in alle rust, als laatste gebaar naar hun moeder hadden kunnen maken. Met een glimlach en een tevreden gevoel trok ik de deur achter me dicht.