“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Nog 1 keer…

26 mei 2015
Column van uitvaartverzorger Berry Aarts.

Een jongeman belt me en vertelt dat zijn opa net is overleden. Ik stap in mijn auto en ga naar hem toe. Eenmaal in de woonkamer aangekomen kijken 3 gezichten mij een beetje leeg aan. "Tja", zegt de kleinzoon, "waar zal ik eens beginnen" en hij begint zachtjes te snikken.

Al gauw neemt zijn moeder het van hem over. "Opa was zijn alles, het waren echt 2 handen op 1 buik." De jongen knikt instemmend. "We wisten dat dit er een keertje aan zat te komen maar als het dan zover is…"

Al verder pratend en herinneringen ophalend, vertelt de kleinzoon mij dat hij de laatste tijd de vaste chauffeur was van opa. Als opa ergens naar toe wilde belde hij hem. Hij stapte dan direct in zijn auto en bracht hem, waar hij maar wenste. En vaak wel meer dan dat.

Even langs de bakker om wat lekkers te halen, even naar het park om samen een stukje te lopen. "Nou ja, ik liep", zei hij "en opa liet zich lekker door mij voortduwen. Maar ja… dat is nu voorbij. Nooit meer samen wandelen, nooit meer samen autorijden waar hij zo gek op was, nooit meer…"

Ik onderbreek hem. "Nooit meer?" zeg ik. "Wat zou je ervan vinden als we van nooit meer, nog één keer maken? Nog één keer met opa in de auto en dan niet als bijrijder maar als chauffeur, hoe zou je dat vinden?"

De jongen kijkt zijn vader aan en vervolgens via zijn moeder weer naar mij. "Meen je dat nou echt? Maar… mag en kan dat allemaal wel?"

De dag van de uitvaart breekt aan. Met z’n drieën arriveren ze bij het uitvaartcentrum. Na de kist te hebben gesloten brengen we opa samen naar de rouwauto wat voor deze ene keer hun auto is.

Apetrots stapt de kleinzoon achter het stuur en rijdt als een ervaren chauffeur nog één keer met opa de straat op. "Daar gaan we opa, geniet van je laatste ritje" zegt hij met een brede glimlach en dan verdwijnt langzaam de auto uit het zicht. Nog één keer…

Andere columns van Berry Aarts

Meer columns van en informatie over Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts, is te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Berry Aarts en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.