“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

‘Nu even niet jongens’

18 maart 2015

Column uitvaartverzorger Karin van Hattem

Meneer ligt in een kleine opkamer, grenzend aan de woonkamer opgebaard. Zijn echtgenote is een elegante dame van bijna 90 jaar die toen ik binnenkwam een mevrouw van ongeveer haar eigen leeftijd uit liet met de opmerking: ‘pas je goed op met oversteken?!’ Waarna ze tegen mij zei dat haar vriendin toch echt ouder werd. Ik kon een lach niet onderdrukken en sloot deze lieve flinke mevrouw heimelijk in mijn hart.

De dagen erna bespreken we de plechtigheid en drink ik koffie met haar, terwijl ik luister naar haar verhalen over haar leven met haar man. Ze geeft aan liever niet bij het verzorgen te zijn. ‘Geen probleem’ zeg ik. ‘U kunt rustig in de keuken zitten terwijl wij uw man verzorgen en dan haal ik u op om afscheid van hem te nemen voor we de kist sluiten’.

Op de dag van de uitvaart kom ik de keuken binnen. Mevrouw zit er al. Ik drink nog even een kopje koffie met haar. Terwijl ik naar haar kijk, voel ik een beschermend gevoel. Zo lang samen en straks, helemaal alleen in het huis.

Maar dan … hoor ik iets tikken. Ik kijk waar het geluid vandaan komt en zie tot mijn verbazing en ontroering twee koolmeesjes tegen het keukenraam tikken. Mevrouw staat op en mompelt: ‘nu even niet jongens’ en sluit de lamellen. Maar terwijl ze weer gaat zitten tikken de koolmeesjes op het andere keukenraam. Mevrouw lacht om mijn ‘aah wat lief’ en zegt: ‘ze vragen om de pinda’s die ik ze meerdere keren per dag al jaren lang geef. Ze vliegen voor mijn auto uit als ik thuis kom, ze gaan op mijn schouder zitten en ze tikken tegen het raam om aandacht’.

Ik pak haar hand en zeg haar hoe blij ik ben dat ze straks niet helemaal alleen zal zijn. Met een wat geruster hart laat ik haar alleen in de keuken bij haar vogels voor het keukenraam terwijl ik naar haar man toe loop.

Karin van Hattem

De columns van Karin van Hattem en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Wilt u meer weten over uitvaartverzorger Karin van Hattem

Bekijk haar persoonlijke pagina.