“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Opgebaard, tussen zijn geliefde hout

22 juni 2015
Een column van Astrid Wouda, Yarden & Wouda Uitvaartzorg Purmerend

Als uitvaartverzorger maak ik veel bijzondere, ontroerende, grappige maar ook indrukwekkende gebeurtenissen mee. Ik neem u graag mee op een korte reis door de wereld van het afscheid.

Je kunt er voor kiezen om opgebaard te worden in een uitvaartcentrum of thuis. Maar hoe bijzonder is het om een vader, die zijn zonen vaak meehielp in hun aannemingsbedrijf, op te baren in zijn schuur. 

Het klinkt misschien wat oneerbiedig, in de schuur, maar dát was de plek waar meneer altijd het liefste bezig was. Zo stond hij daar opgebaard, tussen zijn geliefde hout en zijn gereedschappen. In de kist die door zijn zoons zelf was ontworpen en getimmerd. In de deksel van de kist was een ruimte gemaakt waarin meneer zijn lievelingshamer was neergelegd. 

De schuur werd aangekleed met kaarsen en zo kregen alle belangstellenden nog eenmaal de gelegenheid om afscheid van hem te nemen. De reacties van de belangstellenden waren hartverwarmend, iedereen was van mening dat de opbaring volledig afgestemd was op het leven van meneer.

Astrid Wouda