“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Piramide

26 mei 2015
Column 'Piramide' van Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts.

Het symbool voor haar leven

Op een dag werd ik gebeld door een mevrouw die haar uitvaartwensen meer concreet wilde maken.

Ik kwam bij haar thuis. Het leek wel een museum. Alles hing vol met schilderijen en klokken. Ze leidde me naar de keuken met uitzicht op haar tuin met een vijver, planten en beelden waar ze het liefst haar tijd doorbrengt. "Zo rustgevend, geluk zit in jezelf’", zei ze. "Dat probeer ik ook anderen mee te geven."

Vanaf het eerste moment is ze aan het woord. Of ik er moeite mee heb dat ze rookt en meteen steekt ze een sigaret op. Ik vraag haar naar de aanleiding van ons gesprek waarop ze me uitgebreid haar levensverhaal doet.

Het is de laatste stap. Ze is al jaren bezig de zaken concreet te maken. "Het moet goed voelen", benadrukt ze. Het afscheid wil ze niet groots maar met de mensen om haar heen die haar in haar leven het meest dierbaar zijn. "Samen met hen ga ik in de uitvaartbus naar de begraafplaats, ik wil niet alleen in zo’n taxi", zegt ze vastberaden. "Ik wil opgebaard worden hier in huis in een lijkwade van pure zijde die alle kleuren van de regenboog draagt en hier heb je hem alvast. Strijk je hem voor die tijd nog een beetje op?", vraagt ze me.

"Uiteindelijk komt er een flinke piramide op mijn graf’". Deze had ze uiteraard al laten maken. "Ook moet deze op de juiste manier noord-zuid staan." Na 20 jaar in het onderwijs werkte ze jaren als geneeskundig therapeut en houdt zich vooral bezig met kleurenenergieën en piramides. "Door de energie die in een piramide ontstaat, blijft alles langer in goede staat. Voor mij staat een piramide symbool voor mijn leven."

Na haar overlijden wordt het het bijzondere afscheid zoals zij voor ogen had. Zij de regie, ik de uitvoering.

De rouwkaarten liggen al klaar. Uiteraard nog door haar goedgekeurd. Op de voorkant de tekst van haar grafsteen ‘Ik heb een steen verlegd’. Binnenin de kaart de woorden:

’Mijn leven ging zoals het ging… wat blijft is de herinnering’.

En dat zal dit voor mij ook blijven.
Een hele bijzondere herinnering.

Meer columns van Berry Aarts

Meer columns van en informatie over Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts, is te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Berry Aarts en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.