“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Puur en onbevangen

25 september 2015
Column 'Puur en onbevangen' van Yarden uitvaartverzorger Eelke Lap.

Een uitvaart van iemand met een verstandelijke beperking is meestal heel bijzonder. Piet, een jongeman met een verstandelijke beperking kwam te overlijden in een instelling waar meerdere personen onder begeleiding wonen en werken.

Thuis opbaren was belangrijk omdat dan ook zijn medebewoners afscheid van hem konden nemen op het moment dat zij er klaar voor waren. Prachtig om te zien hoe betrokken zijn huisgenoten waren.

De dagelijkse controle was voor mij elke keer een hoogtepunt. De reacties van de bewoners waren zeer divers. Soms een huilende bewoner, een andere keer stonden ze in de handen te klappen of te zingen.

Op de dag van de uitvaart hebben we samen met de bewoners Piet verzorgd en in de kist gelegd en samen met hun begeleiders ruim de tijd gegeven om afscheid te nemen voordat we vertrokken. Het sluiten van de kist was een ritueel waarbij vele bewoners waren betrokken. Het vastdraaien van de sluitschroeven was een gebeurtenis voor deze mensen!

Samen hebben ze Piet in de auto gezet en net toen we wilden vertrekken kwam een bewoonster naar mij toe, greep mijn hand en zei zachtjes: "U past toch wel goed op Piet, hè". Glimlachend heb ik haar gerustgesteld en beloofd dat zij in het crematorium nog even mocht kijken of alles goed was gegaan.

De plechtigheid verliep zoals afgesproken met de familie. Een aantal sprekers hebben mooie en warme woorden  gezegd over Piet. Voor elke spreker was er applaus.

Bij de afsluiting stelde ik voor dat er nog één persoon was die een applaus verdiende. Dat was Piet zelf, het dak ging er af! De bewoners stonden op de stoelen en gaven een daverend applaus aan hun overleden vriend.

Puur en onbevangen!

Meer columns van Eelke Lap

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Eelke Lap, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Eelke Lap en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.