“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

De Roos

26 mei 2015
Column 'De Roos' van Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts.

Door een begeleidster word ik in het verzorgingstehuis naar de kamer van een overleden bewoonster gebracht. Nog voor ik de deur open, hoor ik al geroezemoes. De kamer zit vol met kinderen, klein- en achterkleinkinderen.

Eén van de dochters komt me meteen tegemoet. “Wat een grote groep” zeg ik tegen haar. “Nou, dat is nog niet alles” zegt ze en ze neemt me mee naar de slaapkamer van mevrouw. Ik zie nog een aantal klein- en achterkleinkinderen liefdevol om het bed van hun oma zitten. De één haar been strelend, de ander haar hand vasthoudend. Je voelt direct dat oma heel belangrijk is en dat ze stapel op haar zijn.

“We waren er allemaal bij toen ze haar laatste adem uitblies en we hebben haar al netjes verzorgd”, vertelt de dochter. “En ik heb haar haar gedaan, precies zoals ze het altijd droeg” vult de kleindochter trots aan. Hun moeder en oma ziet er inderdaad uit als een echte dame.

Ik vertel de familie dat mijn collega’s er zo aan komen om haar naar het uitvaartcentrum te brengen waar ze, zoals afgesproken, een hele mooie familiekamer krijgt. Wanneer ze maar willen, kunnen ze naar haar toe.

De familie knikt tevreden en instemmend. “Mogen we haar nog wel begeleiden?” wordt er gevraagd. “Vanzelfsprekend” zeg ik. En terwijl ik dit uitspreek gaat de deurbel.

De kinderen en kleinkinderen begeleiden hun moeder en oma naar de rouwauto. Zonder dat ze het gezien hebben, heb ik snel een roos uit het boeket uit de woonkamer geplukt.

Vlak voordat één van de kleindochters de deur van de rouwauto dicht wil doen, geef ik haar de roos. “Hier, geef deze maar aan je oma mee”. Ze kijkt me aan, begint te snikken en legt de roos voorzichtig bij haar oma. “Haar lievelingsbloem, wat zou ze dát mooi hebben gevonden”.

De grote groep blijft in een halve kring staan. Stilletjes zwaaien ze hun moeder en oma uit tot ze volledig uit het zicht is verdwenen…

Meer columns van Berry Aarts

Meer columns van en informatie over Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts, is te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Berry Aarts en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.