“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Status Quo

26 mei 2015
Column 'Status Quo' van Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts.

Ik begon mijn gesprek met de echtgenote, zoon en dochter. Zij vertelden mij over hun gezamenlijke passie voor gitaarmuziek en dan met name de muziek van Status Quo. Of ik dat kende? Ik glimlachte en knikte dat ik het kende waarop de familie gepassioneerd verder praatte. Ik dacht meteen ‘hier moeten we wat mee doen’.

Al pratende besloten we met elkaar dat we een mooie blauwe Fendergitaar, want dat was zijn lievelingskleur, op de rouwkaart zouden zetten met binnenin de kaart een paar regels uit een van de nummers van Status Quo. Ze gingen op zoek naar een passende tekst uit het gehele oeuvre van hun geliefde band. Een bloemstuk, in de vorm van een Fendergitaar op ware grootte, zou naast de kist komen. Ja, zo gingen we het doen, dit paste echt bij hem.

“Maar hoe gaan we de plechtigheid dan invullen”, vroegen de kinderen. “We luisteren naar onze muziek”, zei de echtgenote zelfverzekerd. “Onze muziek van Status Quo. De kist mag gewoon open en de belangstellenden mogen lekker rondlopen als ze dat willen. Het moet geen strak geregisseerd geheel worden, dat past niet bij hem. Kijk, hier heb ik lp’s die hem zo dierbaar waren.”

“Maar bij het crematorium is geen mogelijkheid voor…” snel brak ik mijn zin af en keek naar de platenspeler. “Die platenspeler van uw man?” begon ik. “Ja, wat is daarmee? Die heeft hij net een paar weken geleden nieuw gekocht en is van alle gemakken voorzien. Cassette, cd, lp, usb, alles kan erop worden afgespeeld.” “Dan nemen we die gewoon mee! Zijn lp’s op zijn eigen platenspeler, hoe mooi is dat?”

De plechtigheid was in alle opzichten bijzonder. Geen sprekers. Er werd geluisterd naar hun muziek en ontspannen gekeuveld over de bijzondere man die hij was… en dat was precies zoals hij het had gewild.

Andere columns van Berry Aarts

Meer columns van en informatie over Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts, is te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Berry Aarts en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.