“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Uitwaaien

25 februari 2016
Een column van Vivienne Heddes van Yarden & Heddes Uitvaartzorg Enkhuizen e.o.

Ook al is het hondenweer, toch ga ik op pad om mijn labrador Jip uit te laten. Eenmaal het huis uit denk ik tussen de windvlagen door aan het telefoontje van de meneer, bij wie ik gistermiddag ben gaan praten over zijn naderende levenseinde.

Opgelucht

Vanmorgen nam hij weer contact met mij op om te zeggen dat zijn vrouw en hij opgelucht waren. Ook al had hij zelf de stap gezet om mij uit te nodigen bij ze thuis, zijn vrouw en hij wisten gistermiddag niet zo goed wat zij moesten verwachten van het gesprek met mij.

Wensen

Wat we besproken hebben heb ik direct goed vastgelegd en was al met de post bij ze bezorgd. Zo konden ze samen nalezen en de wensen aan hun kinderen laten zien.

Lastige beslissingen

Fijn om te weten vond hij het, dat de wensen, zoals ze nu op papier stonden, nog gewijzigd konden worden, indien nodig. Een geruststelling, dat het wel vastgelegd was. Als het eenmaal zo ver zou zijn hoefde zijn vrouw geen lastige beslissingen meer te nemen. Door de bevestiging van meneer zelf, wist ik als uitvaartverzorgster, dat ik al luisterend dit echtpaar had geholpen met mijn adviezen.

Rust

Na de wandeling met Jip ben ik weer helemaal vrij in mijn hoofd. Ik hoop dat meneer nu ook vrij in zijn hoofd is, waardoor hij zijn laatste dagen in rust kan doorbrengen met zijn vrouw en zijn gezin.

Vivienne Heddes, uitvaartverzorger bij Yarden & Heddes Uitvaartzorg Enkhuizen e.o.