“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Zonder woorden

26 oktober 2015
Column 'Zonder woorden' van Yarden uitvaartverzorger Eelke Lap.

Dat het overlijden van een kindje diep ingrijpt in het leven van ouders, grootouders en overige familieleden behoeft geen nadere uitleg. Voor broers en zussen is de impact dan ook zeker niet minder.

Na een volledige zwangerschapsperiode zonder problemen, wordt de baby geboren. Tijdens de geboorte gaat er iets mis en komt de baby te overlijden. Het zoontje van 4 jaar is voorbereid op de komst van zijn broertje of zusje en kan niet wachten tot het zo ver is. En dan gebeurt dat erge, dat onbegrijpelijke.

Het broertje is er flink van in de war. Papa en mama hadden beloofd dat er een baby zou komen maar in plaats daarvan zijn er allemaal vreemde mensen in huis. Opa en oma zitten te huilen, papa en mama weten niet wat ze moeten doen. De kleine jongen begrijpt er niets van.

Na mijn komst als uitvaartverzorger probeer ik, nadat het verhaal is verteld, te inventariseren wat de wensen zijn. De uitdrukkelijke wens is om de baby te gaan begraven in een kindergrafje. In de loop van de dagen wordt het afscheid helder in beeld gebracht en leven we samen toe naar de dag van de begrafenis.

Dagelijks bezoek ik dit gezin en al de 2e dag  zoekt het broertje van 4 jaar toenadering. Ik neem er de tijd voor en leg hem uit wat er gaat gebeuren bij de begrafenis. Mooi om te zien wat hij met deze informatie doet. De keer erop staat hij mij al op te wachten en stelt me allerlei vragen en deelt me mee dat hij wil gaan helpen bij de begrafenis want het is hun baby!

Op de dag van de begrafenis, na de bijeenkomst bij het gezin thuis, vertrekken we naar de begraafplaats. De ouders dragen het kistje samen naar het graf. De kleine jongen loopt met mij vooruit om papa en mama de weg te wijzen naar het grafje.

Het gele zand uit het graf ligt ernaast. Het jochie kijkt mij aan en ik knik. We begrijpen elkaar zonder woorden.

Hij valt op zijn knietjes en gaat spelen in het zand terwijl de ouders het kistje  in het graf plaatsen...

Meer columns van Eelke Lap

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Eelke Lap, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Eelke Lap en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.