“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Zweedse klompen en een stropdas

25 september 2015
Column 'Zweedse klompen en een stropdas' van Yarden uitvaartverzorger Eelke Lap.

Dat de service en nazorg van een uitvaartverzorger soms heel ver gaat blijkt uit onderstaand verhaal.

We kregen een melding van overlijden van een oude mevrouw van 92 jaar. Deze mensen woonden in het veld op een boerderij. Aangekomen op het adres raak je in gesprek met deze familie en merk je al snel dat uiterlijk vertoon aan hen niet is besteedt. 'Doe maar gewoon, we zijn eenvoudige boerenmensen'was het motto!

Prachtig om te zien dat deze mensen dicht bij de natuur leven en het overlijden van moeder was dan ook de natuurlijke gang. Moeder woonde daar met een vrijgezelle zoon en een vrijgezelle broer op de boerderij. Zij werd netjes thuis opgebaard en gedurende de dagen voor de begrafenis beleefde je veel fijne en tere momenten.

Op de dag van de uitvaart waren wij op tijd aanwezig om moeder over te brengen naar de kerk waar de afscheidsdienst zal plaatsvinden. De zoon kwam keurig in een pak te voorschijn uit de slaapkamer alleen had hij zwarte z.g. zweedse klompen aan waaraan je kon zien dat hij die ook gebruikte in de stal.

Ik keek er naar en vroeg hem of hij zo mee wilde gaan naar de kerk. Jazeker, zo vertelde hij, waarom niet? Ik vroeg hem of zijn moeder dit netjes zou hebben gevonden waarop hij mij verbaasd aankeek maar even geen antwoord wist.

Is het niet beter dat je nette schoenen aantrekt? zo vroeg ik hem. Als dat moet dan doe ik dat zei hij schoorvoetend. Even later kwam hij met keurige zwarte schoenen opnieuw uit de slaapkamer en had bovendien een stropdas meegenomen.

Hij probeerde de stropdas te strikken maar zijn handen waren dat kennelijk niet gewend. Hij kreeg het niet voor elkaar waarop ik aanbood om dit over te nemen. Wij zijn immers gewend dagelijks onze eigen stropdas te strikken. Keurig netjes stond hij even later klaar om te gaan vertrekken.

Een jaar na de uitvaart kreeg ik een telefoontje van deze zoon met de vraag of ik de stropdas kon strikken want hij moest naar een bruiloft. Ik herinnerde mij het voorval van een jaar geleden en was graag bereid dit voor hem in orde te maken.

Elke uitvaart uniek!

Meer columns van Eelke Lap

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Eelke Lap, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Eelke Lap en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.